Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sisacka-katedrala

Svetkovina posvete sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa

Svetkovina posvete sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa proslavljena je u utorak, 27. lipnja svečanim misnim slavljem u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku, koje je predvodio katedralni župnik preč. Marko Karača u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivicom Mađerom i kanonicima Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku na čelu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem.

Biskup Košić primio ministricu kulture i medija Obuljen Koržinek

Sisački biskup Vlado Košić primio je u petak, 3. ožujka 2023. u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek sa suradnicima – glavnom tajnicom ministarstva Maricom Mikec i pročelnicom Konzervatorskog odjela u Sisku Ivanom Miletić Čakširan.

Predsjednik Vlade s biskupom Košićem obišao sisačku katedralu u obnovi

U okviru posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se i sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, s kojim je obišao katedralu Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku koja je u obnovi nakon što je teško oštećena 2020. u potresu, izvijestila je HINA.

Godišnjica stradavanja crkava i sakralnih objekata u Sisačkoj biskupiji

U razornom potresu prije godinu dana, 29. prosinca 2020. s epicentrom kod Petrinje magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj ljestvici oštećeni su brojni sakralni objekti i župne kuće u Sisačkoj biskupiji. Srušenih ili teško oštećenih crkava je 17, veoma oštećenih crkava je 15, a djelomično oštećenih crkava je 7. Crvenu oznaku nosi i 7 župnih kuća i samostana, a žutu 6. Također srušene ili oštećene su i 24 kapele. Ukupno je u prošlogodišnjem potresu stradalo 76 sakralnih objekata.

1 2 3 4