Budi dio naše mreže
Izbornik

Vazmeno bdjenje u gospićkoj katedrali

Gospić (IKA/TU)

Vazmeno bdjenje u gospićkoj katedrali, 30. ožujka predvodio je kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić, u koncelebraciji sa župnikom o. Antom Kneževićem i đakonom vlč. Karlom Špoljarićem, objavio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

U parku kraj katedrale, uz zapaljen oganj počela je Služba svijetla. Nakon blagoslova ognja upaljena je uskrsna svijeća koju je đakon Špoljarić u procesiji unio u katedralu koja je bila u mraku pjevajući tri puta „Svijetlo Kristovo“, a svjetlo se širilo i pojačavalo paljenjem svijeća vjernika. Slijedio je Vazmeni hvalospjev i Služba riječi.

Nakon čitanja Evanđelja, preč. kancelar održao je propovijed. U svojoj propovijedi spomenuo se svetosti Vazmenog bdijenja, te spomenuvši se mnogih koji ovu svetu noć provode u samoći, koji strahuju nad životom svojih bližnjih i svojim životom, trebamo biti zahvalni na daru života kojeg imamo.

Obrativši se vjernicima rekao je: „Braćo i sestre, i danas je sve više onih koji će Boga prozivati i kriviti Crkvu kako vraća suvremenog čovjeka u doba Srednjeg vijeka, to jest želi ga vratiti u mračno doba i unazaditi kako ne bi bio napredan i prihvaćao nešto što je protiv naravnog zakona. I danas se sve više dižu glave ptica rugalica kada je riječ o branjenju vjerskih stavova, prirodnih načela i prava na život. Svi se pozivaju na nekakvu demokraciju, ali kada izrečeš svoje mišljenje koje je u skladu s naravnim ili božanskim, onda si nazadan i treba te ukloniti čim prije. Kada netko želi moliti ili se aktivno zauzeti za život od prirodnog začeća pa do naravne smrti takav je nazadan. Napredan si i ispravan jedino ako razmišljaš kao oni koji brane takozvanu slobodu u kojoj tuđe mišljenje i volju itekako ograničavaju. I tu opet možemo zastati i zapitati se: što se dogodilo s čovjekom? Do koje granice zlo vodi čovjeka?“

Propovijed je preč. Grgurić završio pozivom svim prisutnima: „Koračajmo i mi ovim svijetom svjedočeći da smo Kristovi, da je Krist živi Bog. Budimo svjedoci da Isus nije samo neka uspomena ili ideja, već da je stvaran, da je Osoba koja živi s nama, u nama i po nama želi živjeti u svakom čovjeku. Amen.“

Nakon propovijedi preč. Grgurić je blagoslovio vodu za krštenje, njome poškropio vjernike koji su obnovili Krsni zavjet i nastavio euharistijsko slavlje.

Na kraju je blagoslovio hranu koju su vjernici donijeli na blagoslov. Nakon toga župnik o. Anto Knežević, u ime Župe i redovničke zajednice, zahvalio se svima koji sudjelovali u Vazmenom trodnevlju te pomogli oko priprave. Čestitao je Uskrs svima, spomenuvši se posebno nemoćnih i slabih.

Nakon župnika, kancelar je prenio čestitku dijecezanskog upravitelja mons. dr. Richarda Pavlića, te svima i u svoje ime čestitao Uskrs.

Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom i uz glazbenu Nikole Perišića.

https://ika.hkm.hr/novosti/prec-greguric-predvodio-obrede-velikog-petka-u-gospickoj-katedrali/