Budi dio naše mreže
Izbornik

Vazmeno bdjenje u splitskoj katedrali sv. Dujma

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predslavio je obrede Vazmenoga bdjenja, 3. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

S nadbiskupom su suslavili katedralni župnik don Ante Mateljan, don Marko Ćubelić, don Nikola Šakić i don Šime Marović koji je otpjevao svečani hvalospjev uskrsnoj svijeći. Nakon Službe svjetla uslijedila je Služba riječi tijekom koje je homiliju izrekao nadbiskup Barišić.

Govoreći kako su se žene, idući prvoga dana u tjednu prema Kristovu grobu, pitale tko će im odvaliti grobni kamen, nadbiskup Barišić je kazao da je kamen „odvalio Onaj za koga smo u prvom čitanju čuli koliko je divan u svojim djelima stvaranja. Kamen je odvalio Onaj koji je iz praznine i kaosa stvorio svijet i čovjeka. Odvalio ga je Onaj koji nas prati u svojoj ljubavi i koji nas nikad ne zaboravlja. Onaj koji je divan u djelima stvaranja, ali i još divniji u djelima otkupljenja i spasenja svijeta.“

Kazao je da su žene došle na grob obaviti ono što su započele na Veliki petak, želeći tako nastaviti prošlost s prvim danom u tjednu. „Gospodin ih upućuje prema budućnosti. Upućuje ih u Galileju. Draga braćo i sestre, svatko od nas je u Galileji! Galileja je stvarnost u kojoj čovjek živi i koja u sebi sadrži svakodnevne probleme i izazove. No, Uskrsli nam u svemu prethodi. Prethodi nam u našoj prošlosti koju prihvaća, s nama je u sadašnjosti, a prethodi nam i u budućnosti. Prethodi nam svojom ljubavlju, milosrđem i spasenjem. Prethodi nam u daru pobjede nad smrću i grobom, darujući nam radost novoga života kroz sakramente i svoju prisutnost u našim bližnjima te svim našim križevima“, naglasio je mons. Barišić.

Kazao je i da „Crkva u ovoj svetoj večeri poziva vjernike na obnavljanje krsnih obećanja koja su izraz vjernosti uskrslom Bogu“.

„U bombardiranosti različitim vijestima trebamo vijest o Gospodinovu uskrsnuću staviti u središte osobnog, obiteljskog i društvenog života. Krist je pobijedio grob, grijeh i smrt te stoga može biti naša pobjeda u svim životnim poteškoćama. Pozvani smo ostati odgovorni pred Njegovom ljubavlju prepoznajući u Njegovom uskrsnuću – naše uskrsnuće“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Zatim su uslijedile Krsna i Euharistijska služba, a na samom kraju slavlja nadbiskup je blagoslovio hranu zaželjevši svima sretan Uskrs.

Na bdjenju je pjevalo nekoliko članova katedralnog zbora pod ravnanjem maestra don Ivana Urlića.