Budi dio naše mreže
Izbornik

Večernja molitva u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Molitveno zajedništvo preko online prijenosa iz dubrovačke katedrale započelo je u utorak 31. ožujka zvonjavom katedralnih zvona i pjesmom.

Na početku večernje molitve predvoditelj dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je da se ovaj zvon i pjesma nastave u dušama onih koji su se molitvi pridružili dok mole i razmatraju žalosna otajstva Gospine krunice pred oltarom Gospe od Porata.

Tijekom molitve dan ranije blagoslovljene su svijeće koje su molitelji zapalili u svojim kućnim Crkvama, a biskup Uzinić ih je pozvao da to učine i tijekom ove molitve, citirajući slugu Božjeg Antu Gabrića koji je rekao da ne želi biti svijeća koja gori i dimi, nego koja gori i izgara te pretvara se u svjetlo.

Prije svakog otajstva generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić čitao je ulomke iz Svetog pisma o kojima je potom biskup Uzinić promišljao i davao poticaj za daljnje razmatranje i molitvu. Istaknuo je kako molitvene nakane ostaju iste kao i proteklih dana s tim da se ovog utorka posebno moli za sve koji su proteklih dana preminuli, a od kojih se oni koji su ih poznavali nisu mogli primjereno oprostiti. Za sve njih biskup je, kako je i najavio da će činiti svakog utorka, prikazao jutarnju misu.

U prvom otajstvu pozvao je da zajedno s Isusom vjernici reknu: „Oče, budi volja tvoja“ i sjete se svih obeshrabrenih, umirućih i onih koji odbacuju milost Božju te „da molimo za dar poslušnosti“. Drugo i treće žalosno otajstvo pozivaju na pokoru, post i obraćenje. U trećem žalosnom otajstvu u kojem se razmišljalo o tome kako je Isus bio okrunjen trnovom krunom, biskup je preporučio u molitve sve odbačene i prezrene i potaknuo sve da za sebe mole duh poniznosti. „Pred kraljem trnjem okrunjenim, ne može se stajati drukčije, nego ponizno“, istaknuo je biskup Uzinić. Nastavljajući promišljati o četvrtom i petom otajstvu, pozvao je vjernike da mole za hrabrost nošenja svoga križa i pomaganja drugima da nose svoje križeve, za suosjećajnost i spoznanje veličine i dubine Božje ljubavi iskazane u Isusu Kristu. Zazivom kojim je molitva započela a kojim se govorilo zajedno s Isusom „Oče, u ruke tvoje predajemo duh svoj“, molitva je i završena.

Večernja molitva zaključena je s nekoliko molitava: molitvom pape Franje za prestanak pandemije, molitvom u vremenu širenja bolesti i molitvom sv. Antunu te člankom o Mariji iz „Ispovijesti vjere naroda Božjeg“ sv. Pavla VI.

Biskup Uzinić, prisjećajući se završetka večerenje molitve u svojoj obitelji, potaknuo je vjernike da izmole tri Zdravo Marije u čast Blaženoj Djevici Mariji koja je ostala djevica prije poroda, u porodu i poslije poroda te pozvao vjernike da nastave ovo molitveno zajedništvo i u srijedu 1. travnja u 20 sati.