Budi dio naše mreže
Izbornik

Večernja uoči blagdana sv. Krševana

zadar (IKA)

Svečanu Večernju uoči blagdana sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra, u katedrali Sv. Stošije u petak 23. studenoga predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Dolazeći u prezbiterij nadbiskup je nosio relikvijar sv. Krševana u obliku ruke u kojem se nalaze svečeve moći, a na kraju liturgije puk je blagoslovio tim relikvijarom. Nakon Svečane Večernje puk je počastio sv. Krševana ljubeći taj relikvijar pred kojim su nekad stoljećima zadarske gradske vlasti obećavale vjerno izvršavanje svojih službi i preuzimali su svoju dužnost.

„Sveti Krševan bio je dobar vojnik, podanik cara Dioklecijana, ali i vrli učenik Isusa iz Nazareta. Bio je angažirani kršćanin koji je javno, bez straha i srama očitovao svoj životni stav i opredjeljenje. Dakle, pravi Kristov vitez. Pjevajući psalme pred njegovim relikvijama povezujemo se preko našeg zaštitnika s nebeskom Crkvom koja nam po svjedočanstvu svetih pruža jasne znakove svoje ljubavi, a po mučeničkoj krvi očituje čudesnu Božju snagu i podupire našu ljudsku nemoć“, rekao je mons. Puljić, dodavši da to potvrđuje i navještaj riječi apostola Pavla iz poslanice Rimljanima koji pita ‘Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove’?

„Pavao kaže kako nas od njega ne mogu rastaviti ni nevolja, tjeskoba, progonstvo ni glad, pogibao ni mač. Nemoćni su i smrt i život, sadašnjost i budućnost, sile, dubina i visina. Ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje u Isusu Kristu. Neka nam te Pavlove riječi budu poticajem kako poput Krševana biti Kristovi odani učenici i vitezovi te ostati vjerni njegovom nauku do kraja“, istaknuo je nadbiskup.

U Svečanoj Večernjoj sudjelovao je i zadarski gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima te je nadbiskup njima i svim građanima čestitao Dan Grada. Naime, lik sv. Krševana, kao vojnik na konju, nalazi se na grbu i stijegu uprave Grada Zadra.

Nadbiskup je prijepodne sudjelovao i na Svečanoj sjednici Grada Zadra u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar koja je okupila brojne uzvanike te su dodijeljena priznanja zaslužnim građanima Zadra. Počasnim građaninom Grada Zadra proglašen je hrvatski reprezentativac Luka Modrić, ovogodišnji najbolji igrač svijeta, u čije su ime njegovi roditelji primili priznanje. Nagradu Grada Zadra uime nagrađenih sportaša primili su i obitelji preostale ‘zadarske dice’ koji igraju u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji: Šime Vrsaljko, Dominik Livaković i Danijel Subašić.

Blagdansko ozračje ostvarila je i jutarnja budnica Gradske limene glazbe ulicama Zadra te terenska nastava tijekom koje su neka djeca iz osnovnih škola pohodili zadarsku katedralu.

Prije svečane sjednice u kazalištu, nadbiskup Puljić susreo je osmoškolce u katedrali Sv. Stošije.

„Bilo mi je drago čuti odgovore djece kojima su pokazali da znaju koji su sveti zaštitnici Zadra i koji su hrvatski sveci. Sve odgovore su znali. Pohvalio sam njihove vjeroučitelje i katehistice i protumačio da je i sveti Krševan bio izvrstan kateheta svete Stošije“, rekao je nadbiskup Puljić.