Budi dio naše mreže
Izbornik

Veleposlanik Malezije održao predavanje na HKS-u

Zagreb (IKA)

Veleposlanik Malezije u Hrvatskoj Nj. E. Kennedy Mayong Onon održao je u srijedu 24. siječnja u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu predavanje na engleskom jeziku „Malezija, prava Azija - Malezija na globalnom frontu“, izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.

Uime Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljenima se obratio rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je istaknuo kako Hrvatsku i Maleziju povezuje razvijen turizam, bogata tradicija i razvijena kultura. „Sve više turista iz Malezije posjećuje Hrvatsku, čime se međusobne veze učvršćuju i otvaraju putovi suradnje. Najizglednije proširenje suradnje je u međunarodnoj trgovini među gospodarstvenicima i želja za uspostavom gospodarske komore između Hrvatske i Malezije zbog plasiranja hrvatskih proizvoda u zemlje ASEAN-a, razmjena robe preko luke Rijeka, razvoj tehnologije, intenzivnije upoznavanje hrvatske kulture i tradicije, međusobni posjeti i razmjena studenata, a vrijedi istaknuti kako smo ostvarili suradnju sa Universiti Sains Malaysia te smo u procesu potpisivanja Sporazuma o suradnji“, istaknuo je rektor Tanjić.

Savjetnik u Veleposlanstvu Malezije Johan Ikram bin Ahmad Rusli održao je uvodno predavanje u kojemu je predstavio Maleziju kao državu te njezine specifičnosti i sličnosti s Hrvatskom. „Malezija ja zaista prava zemlja Azije, bogata multikulturalnošću, netaknutom prirodom, težnjom za tehnološkim napretkom, a od Hrvatske može još puno naučiti u pogledu turizma i veselimo se daljnjoj suradnji”, zaključio je Ahmad Rusli.

Nj. E. Kennedy Mayong Onon s publikom je razgovarao o pitanjima vjerske tolerancije i suživota u Maleziji, koja je po svojem vjerskom sastavu većinski muslimanska i budistička zemlja te je istaknuo kako je jedini način prosperiteta i napretka stvaranje situacije u kojoj je tolerancija različitosti na maksimumu jer je cilj zajednice zajednički napredak. Uz to, predstavio je specifičnosti malezijskog visokoobrazovnog sustava koji je u najvećoj mjeri zasnovan na privatnim sveučilištima, a usporedio je i sustave ministarstva Malezije i Hrvatske, pritom istaknuvši kako Malezijci imaju dva ministarstva obrazovanja – jedno obrazovanju, a jedno visokog obrazovanja obrazovanju, kako bi se mogla garantirati kvaliteta rada na sveučilištima.

Nakon predavanja, veleposlanik Malezije i njegov savjetnik razgledali su izložbu „Neizdane diplome“ posvećenu poginulim ukrajinskim studentima izloženu na prvom katu Hrvatskog katoličkog sveučilišta, izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.