Budi dio naše mreže
Izbornik

Velika Gospa proslavljena u marijanskim svetištima Kotorske biskupije

Perast/Tivat/Bar (IKA)

Svetkovina Uznesenja BDM na nebo u Kotorskoj biskupiji osobito svečano je proslavljena 15. kolovoza na otocima Gospe od Milosti i Gospe od Škrpjela te na ostacima benediktinske opatije Ratac kraj Bara.

Na otočiću Gospe od Škrpjela kod Perasta slavljeno je pet misa, kojima su uz domaće vjernike, tradicionalno nazočili brojni hodočasnici iz Dubrovačke biskupije. Središnje misno slavlje predvodio je apostolski nuncij za Crnu Goru i BiH nadbiskup Luigi Pezzuto. Koncelebrirali su kotorski biskup Ilija Janjić, prvi savjetnik nuncijature mons. Henryk Jagodziński te drugi svećenici.

„Danas se radujemo, kao Crkva zbog konačne sudbine Blažene Djevice Marije – zbog toga što je ona uznesena na nebo, ne samo dušom, već i tijelom. U toj Marijinoj sudbini vidimo ocrtanu i našu sudbinu, nas kao Kristovih učenika: a to je da primimo istu slavu kao i Marija. Stoga se događaj Uznesenja ne tiče samo života Blažene Djevice Marije nego i nas, utječe na našu krajnju sudbinu. I mi smo pozvani primiti istu Marijinu slavu, naravno na drugačiji način: ona ju je primila prije kraja vremena, mi moramo sačekati da se i nakon naše smrti ispune vremena. I na kraju povijesti čovječanstva, kada će Krist drugi put doći u svojoj slavi, on će nas primiti u vlastitu slavu i slavu Marije“, kazao je u propovijed mons. Pezzuto, te poručio: „Draga braćo i sestre, važno je znati sljedeće: Mi smo određeni za slavu, slavu vječnog život, slavu radosti koja nema kraja“. Govoreći o životu na zemlji u kojem se izmjenjuju trenuci radosti i žalosti, nuncij je poručio „da nam zagledanost u buduću slavu može pomoći na ovozemaljskom putu da prevladamo poteškoće s kojima se susrećemo, jer bez križa nema proslave. I u susretu s teškim situacijama života, u ovozemaljskoj radosti koja nije potpuna, trebamo biti svjesni da je Gospodin uvijek s nama, kao što je s nama i Djevica Marija. Iznad svega u trenucima boli i patnje, možemo osjetiti Gospodinovu prisutnost u našem životu“.

Kotorski biskup zahvalio je apostolskom nunciju na njegovu dolasku i na upućenim čestitkama za zlatni svećenički jubilej na početku misnog slavlja. Mjesni župnik mons. Srećko Majić, pozdravivši okupljene na kraju mise zahvalio je na njihovoj nazočnosti te je nunciju uručio kao dar umjetničku sliku otoka Gospe od Škrpjela, iskazavši posebnu zahvalnost za njegovu brigu oko katolika u Crnoj Gori, ali i nastojanjima na izgradnji dobih odnosa sa svim ljudima dobre volje. Na misi je pjevao župni zbor sv. Mateja iz Dobrote.

Veliki broj vjernika na Veliku Gospu okupio se na otočiću Gospe od Milost kraj Tivta.

Koncelebriranu misu predvodio je biskup Janjić, a bila je to i prilika za podjelu sakramenta potvrde. Biskup je vjernike podsjetio na značenje svetkovine Uznesenja: „Dobro znamo da je Marija ovom zemljom prošla netaknuta bilo kakvim grijehom. No, ovozemaljske poteškoće, pa i patnja nisu je mimoišle. Ona ih je svojom vjerom i ljubavlju znala nadvladati. Za nju možemo reći da su cijelo njezino biće i život bili u skladu s Bogom. Zato je i uznesena dušom i tijelom u nebesku slavu. Tako proslavljena poručuje nam da i mi svoje živote, svoje pameti, iznad svega svoje savjesti uskladimo s Bogom. Ako smo to postigli, onda ćemo biti u skladu sa samima sobom, s braćom ljudima i sa svim stvorenim, sa svijetom“.

U svetištu Ratac na misi se okupilo stotinjak vjernika.

Nakon mise koju je slavio župnik don Dejan Turza uručeno je priznanje obitelji Čakalović i obiteljima Kovač prigodom 370. obljetnice Spičanskih i Barskih mučenika kao zahvala za višegeneracijsko održavanje i uređivanje benediktinske opatije Svete Marije Ratačke te za brigu oko okrijepe hodočasnika za Tijelovo i Veliku Gospu.