Budi dio naše mreže
Izbornik

Velika Gospa u Cetingradu

Cetingrad (IKA)

Uz blagdan suzaštitnika župe Cetingrad sv. Josipa, Velika Gospa koja je i nebeski patron župe, dan je kada se Cetingrad ispuni hodočasnicima pristiglim iz župa diljem Korduna i sjeverne Like. 

Ovogodišnje svečano misno slavlje predvodio je župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić uz koncelebraciju više svećenika, među kojima mjesnog župnika Stanka Smiljanića, umirovljenih svećenika mons. Marijana Ožure, Leopolda Barića i dr. Josipa Jurčevića i župnika Cvitovića i Lađevca Šime Božića. Na misi se ujedino od vjernika oprostio župnik Smiljanić.

Propovjednik Pecić u propovijedi je između ostalog poručio: „Danas, na svetkovinu Velike Gospe,  kad se sjećamo prestanka njezina zemaljskog života i prijelaza u slavu Očevu, ne možemo zanemariti razmišljanje o svojoj smrti. Sotona, koji želi čovjeka odvojiti od Boga i Crkve Božje, radi vrlo lukavo. On je inteligentan pa se pokazuje kao prijatelj čovjeka, koji je zabrinut za čovjekovu slobodu, samostalnost. Uživaj, jedi, pij! Budi svoj! Vodi se velika bitka za duše naše djece i mladih. Sotona mladima želi slobodu bez odgovornosti dok ih ne uvali u ovisnost. Želi ih odvojiti od Crkve, a onda od Boga. O smrti se ne govori. Izbjegava se govor o križu i smrti. Kad to uspije, Sotona mlade gura u samouništenje, destrukciju. Nažalost, mogu i roditelji i oni koji rade s mladima nasjesti đavolskim zamkama i odvojiti djecu od Crkve, Boga. Onda s njima mogu manipulirati. Posljednji čin Sotonin je uništenje čovjeka, destrukcija. Mi ćemo se danas zagledati u uznesenje Gospino i pročitati naš put: razmišljat ćemo o smrti ali gledajući u Gospu i njen životni finale. Uznesena tijelom i dušom k Bogu! To je naš  put u vjeri i ljubavi”.

Na kraju se župnik Smiljanić biranim i emotivnim riječima oprostio od svojih župljana s kojima je dijelio dobro i loše posljednje četiri godine.