Budi dio naše mreže
Izbornik

Velika Gospa u Zavalju

Zavalje (IKA)

Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Marinko Miličević predslavio je blagdan Velike Gospe u župi Zavalje, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi izvan državnih granica RH, u susjednoj Bosni i Hercegovini. Suslavio je mjesni župnik Zavalja, kao i Donjeg Lapca i Boričevca Dino Rupčić a župna crkva Sv. Franje Asiškog bila je prepuna domaćih vjernika kao i hodočasnika iz Bihaća i susjednih naselja.

Vlč. Miličević u propovijedi posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji, njezinu uznesenju na Nebo kao i njezinu neprestanom posredništvu kod sina Isusa za sve nas najprije je dao biblijske okvire govora o BDM, a zatim govorio o tradiciji žive Crkve koja je zapravo uvijek vjerovala čvrstom vjerom da je Marija dušom i tijelom na Nebu uz svoga Sina. Ona je Žena obučena u sunce. I njezina današnja proslava znak je njezine pobjede ali i naše nade. Kao što je svoga Sina pratila za zemaljskog života, još više prati nas iz nebeske slave, kao kraljica svega stvorenoga, istaknuo je propovjednik.

Kada razmišljamo o njoj i njezinoj slavi u Nebu, osjećamo je sebi bliskom, kao pravu majku. Marija je Žena iz Otkrivenja koju progoni zmaj, ali ona nalazi sklonište u pustinji. Potrebno je da i mi u pustinji života svoga stalno pozivamo Mariju, koja dolazi k nama uvijek sa svojim Sinom. Ona je uzor savršenog pouzdanja u Boga, zato nam je ona putokaz prema Isusu tj. putokaz savršenog ostvarenja Božje volje. U molitvenoj prisutnost kod Nje uvijek osjećamo ljubav i snagu. Zapravo u njezinu Srcu imamo sve, kao što djeca imaju sve u prisutnosti svoje majke. Ona daje mir, utjehu i ozdravljenje našega čovještva, te uvijek u nama rađa novi polet za Isusa. Gledajmo u Raj u koji je uznesena Majka Gospodinova i živimo na zemlji puštajući da nas ona prati i vodi.

Na kraju je propovjednik spomenuo kako je sv. Ivan Pavao II. istaknuo tri važna vjekovna svojstva hrvatskog naroda: vjernost Isusu Kristu i njegovu Evanđelju, vjernost Katoličkoj Crkvi i vjernost Majci Božjoj. Ta tri kriterija siguran su znak naše budućnosti, zaključio je mons. Miličević. Liturgijskim pjevanjem misu je animirao KUD Plješivica i domaće žene.

Ključne riječi:
miličević rupčić vg Zavalje