Budi dio naše mreže
Izbornik

Velika srijeda u splitskoj prvostolnici

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predslavio je euharistiju slavlje na Veliku srijedu u splitskoj prvostolnici sv. Dujma te zaključio četrdesetosatno klanjanje započeto na Cvjetnicu.

Uvodeći u slavlje, nadbiskup Barišić je podsjetio da je Nedjelja Muke Gospodnje uvela u Veliki tjedan te da smo na Cvjetnicu prihvatili Gospodina u svoju sredinu i „pustili“ ga da ide ispred nas. „Pokušali smo mu proteklih dana govoriti, više ga slušati kako bismo ga mogli bolje razumjeti. Što to njegova ljubav znači za ovaj naš svijet, za nas osobno, za one koji nas vole, za one koji su nam prethodili? Gospodin nas želi uvesti u Sveto Trodnevlje, otajstva velike Njegove ljubavi“, naglasio je.

Nadbiskup je u homiliji govorio o grijehu izdaje i njegovim posljedicama, ali i o Isusovoj ljubavi i njezinim plodovima. „Muka Gospodinova već je započela ovim činom Judine izdaje. Najgore je kad te netko izda, a izdati te može samo onaj koji je tvoj, koji s tobom dijeli dobro i zlo, kojemu si poklonio ljubav i pažnju. Tuđinac ne može to učiniti“, kazao je.

Napomenuo je da je upravo Gospodin izdan od svoga učenika. „Ovaj moment izdaje bio je težak i bolan, ali Gospodin je bio spreman prihvatiti ga u svojoj ljubavi i ići dalje. Štoviše bio je spreman oprostiti, a oprostiti može samo onaj koji ljubi. Majka je sposobna oprostiti svome djetetu. Zašto? Jer ga ljubi čak i ako učini nešto strašno. Ova izdana ljubav spremna je oprostiti. Izdaja je jedan od najtežih grijeha“, rekao je predslavitelj. Dodao je da nije slučajno Dante u svojoj Božanstvenoj komediji na dnu Pakla stavio izdajice smatrajući ih najvećim grješnicima.

U nastavku je metaforično govorio o Judinom potpisu u izdaji i njegovoj složenosti da bi naglasio da u tom potpisu, pa i kad je nečitljiv, možemo prepoznati i dio sebe. „Svi potpisi izdaje imaju povezanosti s ovim Judinim potpisom. Juda je bio iz kruga dvanestorice Isusovih učenika. I mi smo u krugu Crkve, Kristovi smo vjernici. Nije nam izdaja i zatajenje strano. Juda se pogađa i traži priliku. Njegova sloboda je na djelu. Mogao je i drukčije reagirati“, naglasio je nadbiskup.

Dodao je da Juda svoju slobodu koristi da bi izdao Isusa za 30 šekela. To je bila vrijednost roba u snazi. Kao što se Juda pogađao u vezi s Isusom i mi često možemo doći u situaciju da ga idemo „procijeniti, podcijeniti, vrednovati, instrumentalizirati i pitamo se koliko to košta i hoće li mi pomoći? Isusa stavljamo na prodaju. To je nama isto blisko. Ne znam koliko Gospodin za nas vrijedi i što nam znači?“

Potom je upozorio na to da Juda nije bio zadovoljan s Isusovim planom, te ga je želio ispraviti, promijeniti i Isusa „ubaciti“ u neke svoje planove i programe. Juda je mislio da bolje zna od Isusa, da je pametniji i da Isus njega treba slijediti. U tom duhu potaknuo je na promišljanje o tome koje mjesto Isus Krist zauzima u našem životu i koliko tražimo Njegovu volju, a ne ju želimo ispraviti prema našim planovima. „Potrebno se opredijeliti potpuno za Gospodina i reći: ‚Gospodine, ti imaš riječi života vječnoga. Želim ići za tobom jer si ti Put, Istina i Život.‘ Neka Gospodin nađe u našem srcu i našem životu mjesto za slaviti svoju Pashu“, poručio je nadbiskup.

S njime su misu suslavili generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik mons. Ante Mateljan, kapelnik prvostolnice mo. don Šime Marović i ostali svećenici.

Nakon euharistijskoga slavlja, koje su svojim pjevanjem obogatili bogoslovi uz orguljsku pratnju mo. don Ivana Urlića, procesijom po Peripteru s Presvetim Oltarskim Sakramentom, završilo je četrdesetosatno klanjanje započeto na Cvjetnicu. Drevni je to običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno.