Budi dio naše mreže
Izbornik

Verbum predstavio Chestertonovu knjigu Heretici

Split (IKA)

Nakladna kuća Verbum u četvrtak 14. srpnja na konferenciji za medije predstavila je knjigu Heretici.

Na konferenciji su sudjelovali direktor Verbuma dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik mr. sc. Petar Balta.

Verbum je knjigu Heretici engleskog pisca, obraćenika na katoličanstvo Gilberta Keitha Chestertona objavio nedavno. Heretici su jedno od njegovih najznačajnijih djela koje, uz u Verbumovu izdanju već objavljene knjige Pravovjerje i Vječni čovjek, tvori njegovu trilogiju kršćanske apologetike, u kojoj je opisao svoj put do vjere i razloge za vjerovanje.

Hereticima Chesterton se obrušava na ono što vidi kao loše u društvu. Ističe kako je društvo zalutalo i pokazuje kako bi se život i duhovno mogli vratiti u fokus. Brani drevne istine od svojih suvremenika koji su ih napadali, od takozvanih suvremenih „heretika“, među kojima su bili i mnogi njegovi prijatelji. Duhovit, britak i bez dlake na jeziku, Chesterton o svakom tom pojedincu ipak govori s velikim poštovanjem i oduševljenjem, ujedno ne libeći se bespoštedno dekonstruirati misao koju drži pogrešnom.

Dvadeset eseja od kojih se sastoji knjiga lucidno su i izazovno propitivanje svih velikih tema s kojima se čovječanstvo i danas suočava – nije to samo pitanje odnosa tolerancije i dogme, vjere i agnosticizma, već i humanizma i nihilizma, umjetnosti i svakodnevice, kapitalizma i liberalizma, tehnokracije i scijentizma, sinkretizma.  Chestertonovi uvidi odišu nevjerojatnom svježinom i aktualnošću, a mnoge njegove misli gotovo su proročanske. Primjerice, Chesterton u knjizi nagovještava: „Nemilosrdni pohod uništenja misli nastavit će se… Vatre će planuti kako bi se svjedočilo da su dva i dva četiri. Mačevi će se isukati kako bi se dokazalo da je ljeti lišće zeleno.“ Misaono bogatstvo ove knjige, kao i Chestertonova erudicija, inteligencija i virtuoznost u promišljanju bit će obogaćujuće za sve čitatelje željne dobro promišljene kritičke misli o ključnim životnim pitanjima, poručili su predstavljači.

Knjiga Heretici u prijevodu Ivana Dadića, dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem mrežne knjižare Verbum.hr.