Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Biskupsko ređenje mons. Željka Majića

Banja Luka (IKA)

Imenovani banjolučki biskup Željko Majić zaređen je za biskupa tijekom svečanog euharistijskog slavlja u subotu 2. ožujka u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure, izvijestila je KTA.

Misno slavlje predvodio je glavni zareditelj, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić u zajedništvu sa suzarediteljima banjolučkim biskupom u miru i apostolskim upraviteljem Franjo Komaricom i mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanski Petrom Palićem i svim članovima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te brojnim nadbiskupima i biskupima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije i Norveške. Koncelebrirali su gotovo svi dijecezanski i redovnički svećenici s teritorija Banjolučke biskupije kojima su se pridružili brojni misnici iz ređenikove rodne Mostarsko-duvanjske biskupije te drugih biskupija u BiH i Hrvatskoj i šire.

Za ovu prigodu banjolučkoj vjerničkoj zajednici pridružili su se ređenikova majka Matija, braća, sestre, rodbina i drugi iz rodne župe Drinovci kao i brojni drugi prijatelji i poznanici među kojima brojne redovnice raznih kongregacija sa svojim poglavaricama. Došle su, između ostalih, i brojne Školske sestre franjevke Provincije Svete Obitelji u Hercegovini kojima je ređenik Majić desetak godina dolazio u samostan u Bijelom Polju slaviti misu. Na misi su sudjelovali i brojni predstavnici vlasti, među njima i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Na misi i ređenju nazočni su bili također banjolučki vikarni episkop Sava s pratnjom i predstavnici Islamske zajednice na čelu s muftijom banjolučkim Ismailom ef. Smajlovićem.

Kod oltara su asistirali bogoslovi Franjevačke teologije iz Sarajeva predvođeni svojim profesorom liturgike fra Danimirom Pezerom, a liturgijsko pjevanje animirao je akademski zbor „Pro musica sacra“ iz Mostara pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

Prije početka mise pozdravnu riječ uputio je biskup Komarica. „Upućujem vam svima iskrenu i srdačnu dobrodošlicu i izražavam zahvalnost za vašu solidarnost s ovom mjesnom Crkvom, za Vaš dolazak odnosno Vaše sudjelovanje u ovom jedinstvenom, povijesnom liturgijskom duplom slavlju: slavlju mise i slavlju sakramenta svetog reda – ređenja novog banjolučkog biskupa ordinarija mons. Željka Majića… Mi, kao ljudi, kao kršćani, kao svećenici i biskupi, dolazimo – od Boga pozvani i poslani – na određeni važan posao u Crkvi i u ime Crkve. Završavamo taj posao i odlazimo, a dolaze mlađe generacije i kršćana i njihovih drugih sugrađana i suvremenika… I ovu vam poruku iz poslanice apostola Jakova želim staviti na srce: ‘Molite jedan za drugoga’ (5,16). Molite osobito za one, koji vam služe i pomažu vam da ostanete postojani u vjeri, koju su živjeli i vaši vjerni očevi i majke i svi drugi preci. Posebno molite za onoga, koji će pred Bogom i Crkvom od sada biti najodgovorniji za vaš duhovni život i za vaše vječno spasenje! To je novi naš biskup današnji ređenik, naš dragi brat i prijatelj mons. Željko Majić. On je našoj biskupiji osobiti Božji dar! Budite mu svi od svakovrsne pomoći kako bi i on mogao što vjernije i plodnije svakodnevno izvršavati svoju tešku i odgovornu službu! Svi vi, članovi naše Banjolučke biskupije, budite svom novom biskupu odani i poslušni! I još samo jednu, posljednju želju i poruku ostavljam vam služeći se opet riječima apostola Pavla iz njegove Druge poslanice Korinćanima (13,11): ‘Braćo i sestre, radujte se, usavršujete se, tješite se, složni budite ispunjeni nadom i mir njegujte, pa će i Bog mira i ljubavi biti s vama!’“, poručio je biskup Komarica upućujući svima još jednom riječi zahvale.

Nakon naviještenih misnih čitanja prezbiteri o. Dragan Majić, DI, duhovni pomoćnik u Osijeku, i fra Josip Mioč, OFM, župnik Župe sv. Mihovila u ređenikovoj rodnoj župi Drinovci dopratili su ređenika Majića pred glavnog zareditelja Vukšića te kazali da „Crkva banjolučka ište da prezbitera Željka zarediš za odgovornu službu biskupstva“. Nakon toga je apostolski nuncij Francis Assisi Chullikatt na hrvatskom jeziku pročitao Apostolski nalog o biskupskom imenovanju mons. Željka Majića banjolučkim biskupom od 8. prosinca 2024. u kojem, između ostalog, papa Franjo piše: „Budući da, nakon odreknuća časnoga brata Franje Komarice, Banjolučka biskupija nema svojega pastira, Našu misao svraćamo na tebe, ljubljeni sine, koji se odlikuješ u vještini upravljanja poslovima te se činiš prikladnim da upravljaš ovom zajednicom. Zbog toga, čuvši savjete Državnoga tajništva i Dikasterija za Biskupe, puninom Naše Apostolske vlasti, tebe postavljamo za biskupa BANJOLUČKE biskupije, s udijeljenim pravima i obvezama koji po kanonskom pravu pripadaju ovoj službi“.

Nadbiskup Vukšić je u homiliji, tumačeći pročitani odlomak iz Matejeva evanđelja (5,13-16) prema kojemu je Isus poslanje svojih učenika u svijetu definirao kroz prikaze soli i svjetla, istaknuo da su Kristovi učenici poslani da, poput kvasca, utječu na ljude u svijetu pomažući im otkriti smisao života, napustiti ‘neukusan’ način života i postajati boljima, te da je dio njihova poslanja također u tomu da, kao svjedoci Evanđelja, pomognu ‘ljudima i svijetu sačuvati se od kvarenja’.“

Podsjetivši da je Krist Gospodin „za upravljanje Božjim narodom i za njegovo umnožavanje u svojoj Crkvi ustanovio različite službe koje teže za dobrom čitavoga Tijela” (Lumen gentium, 18), nadbiskup Vukšić kazao je da u toj „rasporedbi providnosti Božje“ biskupu Željku „Crkva Kristova danas povjerava službu predstojnika svoga časnog dijela, zajednice svjedoka Božjih koja nosi ime po ovomu gradu“. „Neka te uvijek prati Božji blagoslov kako bi u služenju i molitvi mogao biti revan. A budući da biskupsko služenje uključuje također prorokovanje, molimo da ono uvijek bude primjereno vjeri. Ono je i poučavanje koje neka bude cjelovito i potvrđeno tvojim djelima. To služenje se sastoji i u hrabrenju zdvojnih koje nikada nemoj zaboraviti. Ono je i u dijeljenju potrebitima. U tome imaš mnogo iskustva. I nastavi biti darežljiv. Također, u svakom drugom obliku djelȃ milosrđa budi radostan“, poticaj je pastira Crkve vrhbosanske upućen imenovanom banjolučkom biskupu. „Budi svjedok milosti koja ti je dana! Budi ovoj zajednici vjernika sol, koja će joj davati Kristov ‘okus’ i štiti je od svakoga kvara. I moralna svjetiljka budi svim ljudima, jer postavljen si da budeš svjetlo koje svima pokazuje pravi put“, kazao je na kraju mons. Vukšić.

Poslije homilije uslijedilo je obraćanje izabranika mons. Majića koji je obećao sve do smrti vršiti službu što mu je od apostola povjerena, vjerno i ustrajno propovijedati Kristovo evanđelje, čuvati čistim i cjelovitim poklad vjere, graditi i trajno ostati u Kristovoj Crkvi i u jedinstvu sa zborom biskupa pod vlašću nasljednika blaženog Petra apostola, biti poslušan Svetom Ocu, brinuti za sveti Božji narod te biti ljubazan i milosrdan prema siromasima i tuđincima i prema svima koji oskudijevaju. Dok je ređenik Majić ležao prostrt na tlu pred oltarom, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i sav puk pjevali su Litanije Svih svetih. Središnji čin ređenja bilo je polaganje ruku glavnog zareditelja mons. Vukšića na glavu ređenika Majića što su potom učinili i suzareditelji kao i svi nazočni biskupi. Tijekom molitve ređenja dvojica svećenika pratitelja nad glavom ređenika držali su otvoreni evanđelistar. Potom je nadbiskup Vukšić pomazao glavu ređenika Majića svetom krizmom te mu predao evanđelistar i na ruku stavio biskupski prsten, a na glavu mitru i predao mu pastirski štap kao znamenja biskupstva. Bratskim zagrljajem nazočni biskupi primili su ga u biskupski zbor. Uslijedila je ispovijest vjere te nastavljena misa svojim tijekom pod predvođenjem novozaređenog banjolučkog biskupa Željka Majića.

Nakon popričesne molitve nazočnima se najprije obratio na hrvatskom jeziku nuncij Chullikatt. „Liturgijsko slavlje ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića prava je prigoda za zazvati svaki Božji blagoslov i nebesku milost na njegovu biskupsku službu u godinama koje dolaze. Naime, posljednjih 35 godina ovu Biskupiju vodio je biskup Franjo Komarica. Stoga, prije svega zahvaljujemo Bogu za ova dva revna pastira, mons. Komaricu i mons. Semrena, i za njihovu dragocjenu pastirsku službu na dobrobit Biskupije i cijele zemlje… Tebi, dragi novi biskupe Željko, pružamo svoju potporu, poštovanje i naklonost, uz obećanje da ćemo te pratiti iskrenim molitvama u svemu što budeš htio ostvariti za dobro ove Biskupije kao i cijele Crkve u Bosni i Hercegovini, uvijek imajući na umu da, u konačnici, sve treba pripisati Božjoj milosti i milosrđu. Uvjereni smo da po zagovoru blaženog Ivana Merza – kako se nada i papa Franjo – možeš ‘u ime Gospodnje’ početi svoje uzvišeno biskupsko poslanje i zajedno s Vrhovnim Svećenikom i pod njegovim autoritetom nastaviti ‘djelo Krista, vječnog Pastira’ (CD, br. 2). Tako će lice Crkve postajati ljepše i sve ljude će voditi k Bogu. Biskupe Franjo: još jednom – hvala! A tebi, dragi biskupe Željko, još jednom upućujem najiskrenije molitvene želje“, kazao je apostolski nuncij Chullikatt.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša uputio je potom svoju čestitku biskupu Majiću. „Povijest Banjolučke biskupije je puno više od kronike događaja. To je priča o ljudima, o vjernicima čija je vjera bila i ostaje temelj njihova identiteta. U njezinu središtu je posljednjih 35 godina kao stijena stajao mons. Franjo Komarica, simbol otpornosti i vodstva u najtežim trenucima povijesti ove Biskupije. Zbog toga, u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije, želim izraziti duboku zahvalnost biskupu Franji na ljubavi i predanosti kojima je vodio Banjolučku biskupiju“, kazao je nadbiskup Kutleša te nastavio: „Dok se otvara novo poglavlje u povijesti Banjolučke biskupije, s velikim zadovoljstvom i očekivanjima pozdravljamo mons. Željka Majića, novog banjolučkog biskupa. Čestitamo biskupu Željku na izboru i povjerenju koje mu je ukazao Sveti Otac, papa Franjo… Dok preuzimate biskupsku službu, upućujemo naše molitve Ocu nebeskom za blagoslov i zaštitu. Neka Vam On, u svojoj beskrajnoj dobroti, udijeli razboritost u donošenju odluka, pravednost koja će u svakom Vašem djelu odražavati Božju ljubav prema svakom čovjeku i neka Vas ispuni hrabrošću u obrani vrijednosti koje su temelj naše vjere i našega zajedništva“, poželio je nadbiskup Kutleša.

Prigodnu čestitku uputio je i vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić koji je najprije zahvalio svome poznaniku i prijatelju od školskih dana biskupu Franji Komarici na evanđeoskom svjedočenu nade. „A tebi, novoposvećeni banjolučki biskupe Željko, čestitam jer si postao član apostolskog zbora predvođenog Petrom današnjih dana. Čestitam tvojoj obitelji iz koje si nikao, župi u kojoj si rastao. Čestitam svima vama koji se svojim dolaskom i prisutnošću dali jedan znak novom biskupu, da ćete mu biti potpora. Jer mu je potrebna u ovim teškim vremenima. Čestitam ti, dragi novi biskupe, na toj vjernoj poslušnosti koju vam si Papinu u odluku prihvatio. Neka te vodi Gospa koju voliš, neka te prate zagovori svetaca i zaštitnika ove biskupije sv. Bonaventura i sin ove mjesne Crkve blaženi Ivan Merz“, poručio je kardinal Puljić.

Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić uputio je čestitku biskupu Majiću uime redovnika i redovnica. „Iznimna mi je čast što pred vama u ovom važnom, svečanom i radosnom trenutku, kako za samog biskupa Željka tako i za našu krajevnu Crkvu u Bosni i Hercegovini, mogu u prigodi ređenja i preuzimanja ove odgovorne službe, uputiti čestitku novom biskupu u ime redovnika i redovnica… Čestitam Vam na hrabrosti i spremnosti, i siguran sam kako će ovo malo stado u Vama prepoznati svoga učitelja, pastira i kormilara koji će Crkvu voditi sigurnoj luci, Isusu Kristu. Moja braća franjevci, kao i redovnice raznih kongregacija, djeluju u mnogim župama Vaše biskupije; radujemo se nastavku dobre suradnje koja će biti na dobrobit kako nas samih tako i vjernika koji su nam povjereni. Siguran sam kao ćete zbog svojih već prepoznatih vrlina biti Kristov apostol koji će oko sebe i Krista okupljati najbolje snage našega naroda u banjolučkoj biskupiji, ali i šire. Dok Vam, preuzvišeni biskupe Željko, upućujem najsrdačniju čestitku uime svećenika, redovnika i redovnica, molimo Gospodina da Vam podari zdravlja, mudrosti i obilje svoga blagoslova u vršenju ove odgovorne službe. Mir i dobro!“, poručio je provincijal Dadić.

Zahvalu biskupu Komarici i čestitku biskupu Majiću uime svećenika, redovnika i redovnica u Banjolučkoj biskupiji uputio je banjolučki župnik i dekan preč. Vladislav Žarko Ošap, kolega po studiju i životu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu te svećeničkom ređenju 1988. godine. „Dragi biskupe u miru Franjo, s nekoliko riječi želim Vam zahvaliti uime svih, posebno svećenika, na 35 godina služenja i vodstvu Banjolučke biskupije u kojoj sam i sam svećenik od Vašeg preuzimanja. Bio je uz svoje vjernike i svećenike s ovu ili onu stranu obale Save. Cijenili su ga i vjernici i oni drugačiji. Stoga, uime svećenika, redovnika, redovnica, vjeroučitelja i svih vjernika Banjolučke biskupije zahvaljujem Vam od srca i molimo da Vas Gospodin i dalje prati te Vam podari krepko zdravlje i bude Vaša nagrada“, rekao je župnik Ošap te nastavio: „Zasigurno, biskupe Željko, u ovom se trenutku raduju mnogi s kojima si povezan po krvi i prijateljskim svezama. U nebu se raduje Tvoj dragi otac Mihovil. A ovdje je nazočna Tvoja draga majka Matija u čijem majčinskom srcu, osim radosti, vjerojatno tinja bojazan. Kako će njezinu sinu biti u biskupiji koja je daleko poznatija po svom stradanju nego po vedroj i svijetloj budućnosti“, kazao je župnik Ošap te iznio podatke o broju vjernika, svećenika, redovnika, redovnica, samostana, katoličkih školskih centara i drugih crkvenih ustanova u Banjolučkoj biskupiji.

Na kraju je zahvalnu riječ uputio je novozaređeni banjolučki biskup Majić koji je najprije zahvalio zarediteljima, zatim kardinalu Puljiću i svim nazočnim biskupima, provincijalima, sestrama provincijalkama i poglavaricama raznih kongregacija i provincija i svim redovnicama, svojim roditeljima, braći i sestrama, rodbini i prijateljima; pastirima Crkve u Hercegovini, svoj braći svećenicima hercegovačkih biskupija, svim učiteljima, nastavnicima, profesorima i odgojiteljima i brojnim pokojnim svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su njegov život svojom ljubavlju i duhovnošću bogatili. „Hvala svima vama, dragi vjernici, koji ste iz raznih mjesta, župa, zavičajnih klubova organizirano autobusima ili u osobnim automobilima došli i sjedinili se u molitvi kako za mene na početku ove odgovorne službe tako i za potrebe ove mjesne Crkve“, kazao je biskup Majić koji je uputio „pozdrav pun poštivanja i predstavnicima Eparhije banjolučke i Islamske zajednice“ ističući da „otvara svoje ruke i usmjerava korake na put ekumenskoga i dijaloškoga zbližavanja koje je uvijek i svugdje nužno, posebno na ovim našim prostorima i u ovim vremenima ispunjenima traumama prošlosti i neugodnih izazova sadašnjosti i budućnosti.“ Pozdravio je i sve predstavnike vlasti.

„Poštovani i dragi oci biskupi Franjo i Marko, braćo svećenici, redovnici, redovnice i dragi Božji narode Banjolučke biskupije! Uza svu svijest da dolazim u biskupiju koja je u prošlom ratu najviše stradala od svih mjesnih Crkava i vjerskih zajednica ne samo u BiH, sa zahvalnošću Bogu uočavam kako u ovoj biskupiji žive dobri vjernici koji imaju pravo na duhovnu skrb i sakramentalnu okrjepu. U jednom od intervjua koji sam u posljednje vrijeme dao na postavljeno pitanje o svom biskupskom programu rekao sam: Moj projekt će biti – biti bliz svećenicima i narodu. Što je vjernikovo pravo, to je moja dužnost. Da se zajedno ohrabrujemo i da idemo naprijed u istini, pravdi i miru; da rastemo u vjeri, da nam, unatoč tolikih poteškoća, ne umre nada i unatoč tolikih rana srca, umnaža se ljubav“, kazao je mons. Majić ističući da ne voli „kada se o vjernicima ove Biskupije govori kao o ostatku ostataka ili građanima drugoga reda“. Uputio je i izraze zahvalnosti svima koji su došli i koji su organizirali euharistijsko slavlje i biskupsko ređenje.

Prije završnog blagoslova biskup Majić prošao je kroz katedralu i ispred katedrale te blagoslovio okupljene vjernike.

Nakon mise u prostorijama župe i franjevačkog samostana na Petrićevcu u Banjoj Luci upriličena je zajednička okrjepa i druženje.