Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa obiteljima: Crkva je s vama, Crkva je u vama!

Vatikan (IKA)

Misno slavlje na Trgu Sv. Petra u Vatikanu u sklopu X. svjetskoga susreta obitelji u subotu 25. lipnja predvodio je prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell, u prisustvu pape Franje, koji je u homiliji istaknuo da je obitelj prvo mjesto gdje učimo ljubiti, prenosi Vatican News.

Današnja nam liturgijska čitanja providonosno govore o pozivu, što je i tema X. svjetskog susreta obitelji – „Obiteljska ljubav: poziv i put svetosti“, primijetio je Papa u homiliji. Vrijeme je sada za zahvaljivanje, donosimo pred Boga sa zahvalnošću sve plodove koje je Duh Sveti posijao u vama, kazao je, dodajući kako su neki na susretu, u trenucima razmatranja i dijeljenja sudjelovali u Vatikanu, dok su drugi sudjelovali iz svojih biskupija, čineći tako jednu raširenu „konstelaciju“. Hrvatska biskupska konferencija na taj važan susret poslala je po jednu obitelj iz svake metropolije, a Zadarska biskupija i Vojni ordinarijat zajedno su odabrali jednu.

Papa je istaknuo kako sveti Pavao u čitanjima dana (Gal 5, 1.13-18) ističe kako je sloboda koju nam je Bog dao potpuno usmjerena na ljubav, kako bismo ljubavlju služili jedni drugima (usp. Gal 5, 13). „Svi ste bračni parovi, u izgradnji svoje obitelji, uz pomoć Kristove milosti, donijeli hrabru odluku: svoju slobodu iskoristiti ne za sebe, nego za ljubav prema osobama koje je Bog stavio uz vas. Umjesto da živite kao „otoci“, „služite jedni drugima”. Tako se ostvaruje sloboda u obitelji.“

Obitelj je prvo mjesto gdje učimo ljubiti, podsjetio je Papa. No, čak i dok potvrđujemo to duboko uvjerenje, također dobro znamo da to nije uvijek slučaj, iz brojnih razloga i raznih situacija. I tako, hvaleći ljepotu obitelji, također se osjećamo dužni, danas više nego ikada, braniti obitelj, rekao je Papa, te dodao: ne dopustimo da se obitelj zatruje otrovima sebičnosti, individualizma, današnje kulture ravnodušnosti i kulture odbacivanja, te da kao rezultat izgubi svoj DNK, a to je duh prihvaćanja i služenja.

Prvo liturgijsko čitanje govori o proroku Iliji i Elizeju, što podsjeća na odnos među generacijama, na „prenošenje svjedočanstva“ s roditelja na djecu. U svijetu u kojem se sve čini kaotično i nesigurno, neki roditelji strahuju da se djeca neće moći snaći u složenosti i zbrci naših društava, primijetio je Papa. Taj strah, dodao je, neke roditelje čini tjeskobnima, a druge pretjerano zaštitničkim. Na kraju to ponekad i narušava želju da se dovedu novi životi u svijet, kazao je.

No, gledajući na odnos tih dvaju biblijskih likova, gdje Bog pokazuje kako ima povjerenja u novu generaciju, Papa je rekao: koliko je važno da roditelji razmišljaju o Božjem načinu djelovanja! Bog voli mlade ljude, ali to ne znači da ih štiti od svakog rizika, od svakog izazova i od svake patnje. „Bog nije tjeskoban i pretjerano zaštitnički nastrojen (…) Naprotiv, vjeruje mladima i svakoga od njih poziva da se popne na visine života i poslanja. Mislimo na malenog Samuela, adolescenta Davida ili mladog Jeremiju; prije svega mislimo na onu djevojku od šesnaest, sedamnaest godina koja je začela Isusa, Djevicu Mariju.“

Dragi roditelji, nastavio je Papa, Božja nam riječ pokazuje put: ne štititi svoju djecu od najmanje nevolje i patnje, nego pokušati im prenijeti strast za životom, probuditi u njima želju da otkriju svoj poziv i prigrle veliko poslanje koje Bog ima na umu za njih. Pomognete li svojoj djeci otkriti i prihvatiti svoj poziv, rekao je Papa roditeljima, vidjet ćete da će i njih „zahvatiti“ to poslanje; i naći će snagu koja im je potrebna da se suoče i prevladaju životne poteškoće.

Na kraju, evanđeoski odlomak govori o Isusovu odlasku prema Jeruzalemu, te je istaknuto kako slijediti Isusa znači krenuti na beskrajno „putovanje” s njim kroz događaje u životu.

Kako je to istina za vas bračne parove, kazao je Papa. Prihvaćanjem poziva na brak i obitelj, i vi ste napustili “gnijezdo” i krenuli na put, a da niste unaprijed znali kamo će to točno odvesti i kakve bi vas nove situacije, neočekivani događaji i iznenađenja na kraju čekali. To je ono što znači putovati s Gospodinom, napomenuo je, dodajući – svaki Isusov učenik svoj počinak nalazi u vršenju Božje volje svakoga dana, kamo god to vodi.

Papa je naglasio kako nas kršćanski poziv zove na življenje braka i obiteljskog života kao poslanje, pokazujući vjernost i strpljenje unatoč poteškoćama, trenucima tuge i iskušenjima. Nedvojbeno će biti i trenutaka otpora, odbacivanja i nerazumijevanja rođeno u ljudskim srcima, no uz milost Kristovu, pozvani smo ih preobraziti u prihvaćanje drugih i besplatnu ljubav, napomenuo je.

Papa je na kraju potaknuo da s obnovljenim uvjerenjem krenu na put obiteljske ljubavi, dijeleći sa svim članovima svojih obitelji radost toga poziva. Crkva je s vama; doista, Crkva je u vama! Jer Crkva je rođena iz obitelji, Svete Obitelji iz Nazareta, a čine je uglavnom obitelji. Neka vam Gospodin svaki dan pomaže da ustrajete u jedinstvu, miru i radosti i da svima koje susrećete pokažete da je Bog ljubav i zajedništvo života.

Na kraju euharistijskoga slavlja pozdrav uime prisutnih uputio je kardinal Farrell, najavivši da će iduće okupljanje obitelji s papom Franjom biti na tzv. „Jubileju obitelji“ koji će se obilježiti u Rimu u sklopu Jubileja 2025. godine. Jedanaesti će pak Svjetski susret obitelji biti održan 2028.

Nakon prefektovih riječi, Papa je pročitao tekst Misionarskog mandata obiteljima uručen onima koji su ovih dana uime obitelji svijeta sudjelovali na teološko-pastoralnom kongresu koji se održao u Vatikanu, kao i svima prisutnima na misi. Poziv je da svima donesu radosni navještaj evanđelja s posebnom pažnjom prema najkrhkijima, noseći nadu onima koji ju nemaju.