Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Predstavljen zbornik radova u čast prof. dr. sc. Iva Banca „Liber Amicorum“

Zagreb (IKA)

Zbornik radova s Međunarodnoga simpozija “Liber amicorum”, održanog 2017. u Dubrovniku u čast 70. rođendana prof. dr. sc. Iva Banca, predstavljen je u utorak 1. ožujka na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Zbornik su zajedno izdali Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatsko katoličko sveučilište i Institut za društvene znanosti Ivo Pilar.

Zbornik su predstavili urednici Marijana Kardum, asistentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc.  Stipe Kljaić s Hrvatskog instituta za povijest te novinarka i publicistica Višnja Starešina.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić na počeku predstavljanja istaknuo je značenje Ive Banca kao jednog od najvećih hrvatskih intelektualca našeg doba. Rektor je naglasio kako se nada da će proučavanje djelovanja i ideja profesora Banca poslužiti kao pogled u prošlost s misijom djelovanja u budućnosti te također naglasio ponos što je profesor Banac u posljednjem razdoblju svojega života bio profesor mentor na poslijediplomskom studiju povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Marijana Kardum Zbornik radova nazvala je nastavkom razgovora s profesorom Bancem o povijesti i historiografiji i njezinoj inherentnoj interdisciplinarnosti. Istaknula je da je na zborniku radilo 25 autora. Nakon uvodnog slova Andree Feldman i osvrta na međunarodnog simpozija održanog u Dubrovniku 2017. godine, u Zborniku su uslijedila pisma i obraćanja profesora Banca koja najbolje oslikavaju Bančeve poglede na povijest, politiku i društvo. Kardum je istaknula da je u glavnom dijelu zbornika sabrano 12 članaka i studija koji su se tematski i metodološki slijedili djelo Ive Banca.

U svojem je izlaganju Stipe Kljajić nazvao profesora Banca „najvećim prorokom u hrvatskoj javnosti“, budući da je vrlo precizno i otvoreno najavljivao rusku invaziju kojoj trenutačno svjedočimo u Ukrajini. Istaknuo da je također da je profesor Banac svoja stajališta o Rusiji temeljio na velikom poznavanju ruske povijesti i kulture. Kroz nekoliko desetaka radova od 2014. do svoje smrti upozoravao je na opasnosti koje Rusija potencijalno može uzrokovati na Balkanu te je na korijene ruskoga problema ukazivao kritizirajući posebni ruski oblik tranzicije i prijezira prema Zapadu kao i Solženjicinov koncept altruističkog autoritarizma.

Višnja Starešina istaknula je da ju je predstavljani Zbornik podsjetio na vrijeme kada je kao dopisnica izvještavala s mirovnih pregovora 90-tih godina i spoznala da je jedino shvaćanje hrvatskog problema od strane svjetske javnosti proizlazilo iz knjige profesora Banca Nacionalno pitanje u Jugoslaviji. Starešina je istaknula Bančevu nevjerojatnu moć sinteze, specifičnu oratorsku i polemičku strast i discipliniranost te je povezala osobne susreta s profesorom Bancem s fragmentarnim ulomcima osobnih refleksija profesora Banca iznesenih u zborniku.

Na kraju je na ostvarenju Zbornika Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Institutu za društvena istraživanja „Ivo Pilar“ i Hrvatskoj sveučilišnoj naknadi na ostvarenju zbornika zahvalila profesorica Andrea Feldman, udovica pokojnog profesora Banca, istaknuvši značenje njegove ostavštine u nastavku njegova djelovanja kroz svoje studente i doktorande, njegovu proročku sposobnost, ali i činjenicu da nitko nije prorok u svojemu zavičaju te istaknula svoje uvjerenje da će Bančeva znanstvena djelatnost i doprinos ostati temelj proučavanja budućih generacija.