Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Središnje zahvalno euharistijsko slavlje 112. Dužijance

Subotica (IKA)

Svečano zahvalno euharistijsko slavlje 112. Dužijance u nedjelju 14. kolovoza u subotičkoj katedrali predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Biskup Palić u homiliji je rekao da Dužijancom, hrvatskim narodnim običajem i slavljem naš hrvatski narod na tim prostorima više od 110 godina na svečan i prepoznatljiv način zahvaljuje Bogu za svoje salaše, dobru žetvu i kruh svagdanji.

Upozorio je pri tome da se Hrvati na tim prostorima susreću i s iskustvom rezignacije i napuštenosti, da susreću i one koji na različite načine niječu njihovi način života, postojanja i identiteta.

„Odlazak, iseljavanje, napuštene kuće, njive i salaši pokazatelj su okolnosti u kojima živimo, onoga što u sebi nosimo i pred čime strepimo“, upozorio je biskup Palić, ohrabrivši ih primjerom života proroka Jeremije koji svjedoči da Bog nije napustio svoj narod, a, kako je rekao mons. Palić, „sva naša nada i pouzdanje nije u političkim sustavima nego samo i jedino u Gospodinu“.

Prije mise ovogodišnji bandaški par Katarina Piuković i Dominik Skenderović blagoslovljeni su i svečano ispraćeni iz subotičke župne crkve Sv. Roka.

U 19 sati bit će upriličen posjet grobu mons. Blaška Rajića, utemeljitelja Dužijance.