Budi dio naše mreže
Izbornik

Vinkovci: Misa za poginule, ubijene, pokojne, nestale hrvatske vojnike, redarstvenike, policajce

Vinkovci (IKA )

Novoimenovani kapelan Policijske kapelanije „Sveti Euzebije i Polion“ u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj u Vinkovcima Ivan Begović na Dušni dan, u petak 2. studenoga u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona predvodio je misno slavlje za poginule, ubijene, pokojne, nestale hrvatske vojnike, redarstvenike, policajce.

Koncelebrirao je domaći župnik mons. Tadija Pranjić koji je istaknuo kako je Domovinski rat na tim prostorima ostavio duboki trag. „U našoj Vukovarsko-srijemskoj županiji na području RH imamo najviše i nestalih i poginulih za čije grobove još uvijek ne znamo. Uključujemo u molitvu i sve poginule nedužne civile, ranjenike vukovarske bolnice. Pomolimo se i ne zaboravimo one kojih više nema. Rat je daleko iza nas, ali u dušama mnogih ostali su duboki tragovi rata koji neće nikada biti izbrisani. Jedan od tih tragova rata nalazi se duboko i u mojoj duši od prvoga dana kroz sve godine što sam ih prošao zajedno s vama. Posebno sam bio vezan s djelatnicima Hrvatske vojske i policije kojima sam pomagao u duhovnom smislu, a od njih osjećao sigurnost, radost i ponos da im mogu pomoći kao svećenik u trenucima stradanja, te obiteljima naših poginulih, nestalih hrvatskih branitelja, redarstvenika. Crkva nikada nije odvajala te dvije stvarnosti.

Ono za što je policija na poseban način zaslužna na ovome europskom tlu, što je rijetkost, jer policija ostaje uvijek vjerna režimu, kod nas se dogodilo to da kada se vidjelo kuda vode ti događaji, hrvatska policija stala je na stranu svoga naroda, i pomogla stvoriti elitnu, moralnu Hrvatsku vojsku u vrlo kratkom vremenu, kako se kasnije pokazalo u svim operacijama, na poseban način u završnoj operaciji Oluja koja je začudila cijeli svijet.

Na misi su se okupili i predstavnici gradske i županijske vlasti, PU vukovarsko-srijemske MUP-a, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ključne riječi:
Dušni dan misa Vinkovci