Budi dio naše mreže
Izbornik

Više od četrdeset vjernika na misi s narodom u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Prvu misu s narodom u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, nakon što vjernici mjesec i pol dana zbog mjera predostrožnosti vezanih uz širenje koronavirusa nisu mogli sudjelovati na misama, na Nedjelju Dobrog Pastira 3. svibnja u 9 sati predslavio je katedralni vikar i kancelar Dubrovačke biskupije don David Marjanović.


Vjernicima je na raspolaganju za sakrament ispovijedi u župnom uredu bio župnik don Marin Lučić. Na prvoj misi u katedrali sudjelovalo je nešto više od četrdeset vjernika koji su u sabranosti i tihoj radosti sudjelovali u misnom slavlju.

Radi održavanja propisane socijalne distance od 2 metra i klupe u katedrali su posložene na novi način te je u svaku klupu mogla sjesti jedna osoba, a ako je riječ o obitelji onda su svi mogli sjesti u istu klupu. Prije ulaska u crkvu volonteri su vjernicima dezinficirali ruke te im rekli upute o sjedenju.

Za vrijeme mise nije se davao znak mira, a svećenik je pričest dijelio tako da je došao do vjernika koji su se željeli pričestiti te im na ruku dao hostiju.

Voditeljica zbora mladih Željana Lučić s tek nekoliko članova zbora, jer svi prema uputama nisu ni mogli doći, predvodila je liturgijsko pjevanje.

Nakon mise redari su dezinficirali klupe kako bi vjernici koji su došli na sljedeću misu mogli sudjelovati u epidemiološki sigurnoj situaciji. Vjernici su ulazili na glavna vrata katedrale, a izlazili na bočna. Blagoslovljene vode nije bilo u škropionicama. Milodari se za vrijeme mise nisu prikupljali pa su oni koji su željeli mogli na izlasku na predvođenom mjestu ostaviti milostinju.


I druge crkve u Gradu u kojima su se mise redovito slavile bile su prilagođene za misna slavlja prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i odredbi biskupa Splitske metropolije.

Fotografije: Angelina Tadić