Budi dio naše mreže
Izbornik

Vizitacija dominikanskih samostana u Rijeci i Petrovču

Rijeka/Petrovče (IKA)

Učitelj Reda propovjednika fr. Gerard Timoner III. u pratnji sociusa provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Domagoja A. Polanščaka stigao je 2. lipnja u službenu vizitaciju samostanu sv. Jeronima u Rijeci, navodi se na mrežnoj stranici Hrvatske dominikanske provincije.

Po dolasku u „grad koji teče“ u ime Riječke nadbiskupije pozdravio ga je generalni vikar vlč. Mario Tomljanović, a u samostanu starješina fr. Ivan Dominik Iličić.

Uslijedila je samostanska skupština na kojoj je predstavljena raznolikost života i rada članova ove zajednice kroz pastoral studenta, službu policijskog kapelana i putem medija te njihov bratski život i razmišljanja o perspektivi dominikanske nazočnosti u središtu Rijeke.

Učitelj reda razgledao je obnovljene gotičke kapele Presvetog Trojstva i Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije te se upoznao s planovima daljnje obnove ovoga vrijednog zdanja čime će se stvoriti pretpostavke snažnijeg apostolata kroz kulturu. U popodnevnom dijelu dana susreo s dijelom Dominikanskog pokreta mladih koji su aktivni u tom samostanu.

Vikar Učitelja reda fr. Pablo Carlos Sicouly i socius za apostolski život fr. Florentino Bolo isti su dan vizitirali samostan Gospe Svete u Petrovču. Upoznali su se djelovanjem jedine dominikanske zajednice u Sloveniji, a čiji su članovi dio Hrvatske dominikanske provincije.

Njihova djelatnost ponajprije je vezana uz župu i središnje marijansko svetište Celjske biskupije, a osim pastoralnog rada bave se također prevodilačkom i karitativnom djelatnošću. S vizitatorima se susreo na radnom sastanku, a potom i na zajedničkom objedu, celjski biskup Maksimilijan Matjaž.

Posjetom Sloveniji fr. Pablo i fr. Florentino su upotpunili viđenje Hrvatske dominikanske provincije jer su boravili u sve tri zemlje u kojima se nalaze njezine kuće i samostani, navodi se na mrežnoj stranici provincije.