Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjernici iz Drežnik Grada posjetili Požešku biskupiju

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u subotu 24. veljače u starodrevnoj požeškoj crkvi sv. Lovre grupu vjernika iz Župe sv. Antuna Padovanskog – Drežnik Grad iz Gospićko-senjske biskupije predvođene župnikom vlč. Dinom Rupčićem, izvijestila je Požeška biskupija.

Prije Požege hodočasnici su pohodili svetište Gospe Voćinske gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju. Biskup Škvorčević im je u crkvi sv. Lovre izrazio srdačnu dobrodošlicu u sjedište Požeške biskupije. Prikazao im je crkvenu povijest požeškog kraja koja je prethodila utemeljenju Biskupije 1997., na snažan trag koji su ostavili franjevci, a napose isusovci u obnovi tih prostora nakon oslobođenja od Osmanlija, izgradivši i zgradu današnjeg biskupskog doma, i djelujući na odgojno-obrazovnom području, koje na svoj način nastavlja Požeška biskupija po svojim katoličkim školama.

Predstavio im je crkvu sv. Lovre i istaknuo njezin povijesno-kulturni značaj te upoznao sa srednjovjekovnim freskama. Biskup je ukratko prikazao i druge značajnije institucije, među kojima i katedralu sv. Terezije, Dijecezanski muzej i Riznicu požeške katedrale, koje su hodočasnici također posjetili i upoznali se sa sakralnom baštinom Požeške biskupije te zbirkom moderne i suvremene hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. Na kraju susreta hodočasnici su biskupu Škvorčeviću uručili poklone, dok je biskup župniku Rupčiću darovao najnovija tiskana izdanja Požeške biskupije, izvijestila je Požeška biskupija.