Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Milan Stipić na 46. Europskom susretu mladih u Ljubljani

Ljubljana (IKA)

Posljednjeg dana 2023. godine, u nedjelju 31. prosinca, križevački vladika Milan Stipić služio je svečanu arhijerejsku liturgiju za mlade okupljene u na 46. Europskom susretu mladih u Ljubljani.

Poznati ”Taize” susret mladih, koji se na kraju svake godine organizira u jednom od europskih gradova, kako bi zajedno molili i živjeli s lokalnim stanovnicima i crkvenim zajednicama, ove se godine održava od 28. prosinca 2023. do ponedjeljka, 1. siječnja 2024. u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije. Svečana arhijerejska liturgija sv. Ivana Zlatoustoga održana je u franjevačkoj crkvi Navještenja Marijina na glavnom ljubljanskom trgu gdje se okupilo više od tisuću mladih iz različitih zemalja Europe te je liturgija služena na slovenskom, engleskom, ukrajinskom, hrvatskom i staroslavenskom jeziku. Pjevali su Slovenski ekumenski muški zbor i zbor mladih bogoslova iz Lavova.

S vladikom su služili grkokatolički župnik Ljubljane o. Mihajlo Hardi, o. Ivan Skalivskyi, biskupski vikar za Ukrajince u Sloveniji i župnik Metlike, đakon Livio Marijan i više ukrajinskih grkokatoličkih svećenika koji su dopratili na susret više stotina mladih iz Ukrajine. Na liturgiji na kojoj se molilo za mir u Ukrajini i u svijetu, kao i za pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. koji je preminuo prošle godine na taj dan, vladika Stipić je mladima govorio o ljepoti nasljedovanja Isusa Krista bez kojega ni vrijeme, ni godine, ni život u konačnici nemaju smisla.

„Kršćani su pozvani i poslani u svijet biti vjesnici radosti i nade te ljubavlju za sve stvoreno pružati svijetu svjedočanstvo neizmjerne ljubavi Božje. I zato gdje god se kršćani okupljaju, a osobito mladi, ne može se ne osjetiti radost i nada. Kad smo prožeti Kristovim duhom to se osjeća bez obzira iz kojih naroda, država i krajeva dolazimo jer ljubav je Božji govor kojega svi razumiju. Na početku godine donesimo pozitivnu odluku da ćemo svakoga dana u molitvi biti s Kristom, da ćemo razgovarati s njim u molitvi, da ćemo kucati i tražiti, a Krist će nam sigurno odgovoriti i dati obilje svoje ljubavi i duha, kako je i sam u Evanđelju rekao“, zaključio je vladika Stipić.

Mladim je Ukrajincima, s kojima se poslije liturgije posebno susreo, poručio da smo im svi kao kršćani osobito blizi, da se molimo za mir u njihovoj zemlji i da uvijek mogu računati na ljubav i bratsku pomoć kršćana iz drugih zemalja jer smo kao kršćani svi braća i sestre i kao Katolička Crkva jedna velika svjetska obitelj. Poslije liturgije mladi su Ukrajinci, predvođeni svojim svećenicima, gromoglasno pjevali tradicionalne božićne kolende ”kolyadki” kojima je ukrajinski narod osobito bogat. Zajedničko slavlje je nastavljeno u franjevačkom samostanu.