Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Milan Stipić na seminaru za biskupe i susretu s papom Franjom u Rimu

Vatikan (IKA)

Vladika križevački Milan Stipić boravio je od 1. do 8. rujna u Rimu, na seminaru za sve biskupe zaređene u posljednje dvije godine koji se održao u centru Regina apostolorum s temom "Naviještati Evanđelje u vremenu promjena i nakon pandemije: Služba biskupa".

Nakon euharistijskog slavlje koje je predvodio kardinal državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin na samom početku skupa, seminar se odvijao tijekom tjedna s različitim temama: Značenje i obzorja sinodalne Crkve, Obrazovanje u sinodalnom vođenju, Preživljavanje kriza osobito s obzirom na zloporabe, Crkva u postmodernom društvu poslije pandemije, Kanonsko iskustvo u upravljanju biskupijom, Živjeti u svijetu medija iznad tehnokratske paradigme, Dva prioriteta pape Franje u hodu Crkve: obitelj i sveopće bratstvo i svetost biskupa u katoličkoj zajednici.

Na prvom dijelu seminara predavanja su održali različiti voditelji dikasterija. Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u četvrtak 8. rujna, kardinal Marc Ouellet, prefekt Dikasterija za biskupe, predsjedao je euharistijskom slavlju u Bazilici sv. Petra, nakon čega je sve sudionike primio papa Franjo. S obzirom da se seminar za nove biskupe nije mogao održavati tijekom dvije pandemijske godine, ove se godine održava u dva kruga. U prvom sudjeluje 150 biskupa, a u drugom, od 12. do 19. rujna, predviđeno je sudjelovanje 170 biskupa. Vladika Stipić je također sudjelovao u posebnom dijelu seminara zajedno s katoličkim biskupima istočnih obreda koji se održao pod vodstvom Kongregacije za istočne Crkve i kardinalom prefektom Leonardom Sandrijem koji je pohodio istočno-katoličke biskupe okupljene u Rumunjskom grkokatoličkom zavodu „Pio Romenu“ u Rimu. Za vrijeme boravka u Rimu, vladika Stipić je pohodio i veliku grkokatoličku opatiju Grottaferrata nedaleko Rima.