Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić proslavio treću obljetnicu biskupskog ređenja

Celje (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić služio je u utorak 17. listopada Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u crkvi Svetoga Duha u Celju, gdje su se okupili Ukrajinci koji su kao izbjeglice ondje našli privremeno utočište.

Vladika Stipić je tom liturgijom proslavio treću obljetnicu svoga biskupskoga ređenja. Liturgiju su služili i župnik u Metlici i Radatovićima te biskupski vikar za izbjeglice iz Ukrajine na području Slovenije o. Ivan Skalivskyi i vikar za pastoral policije u Sloveniji vlč. Igor Jereb.

Ukrajinska zajednica se povremeno okuplja na grkokatoličku liturgiju u Celju, a povod okupljanju bio je podjela pomoći slovenskog Caritasa namijenjene izbjeglicama.

Vladika Stipić u homiliji je govorio o Božjoj pedagogiji koja se osobito može vidjeti u starozavjetnom događaju hoda izabranog naroda kroz egipatsku pustinju gdje Bog odgaja vjernike kroz teškoće života. „Bog nas vodi kroz pustinje i poteškoće života, i na osobnoj i na zajedničkoj razini, uvijek zato da nas približi k sebi, da nas nauči ljubiti, žrtvovati se i praštati. Bez ljubavi, požrtvovnosti i praštanja se ne može biti ni istinski vjernik ni kršćanin. Čovjek to najbolje uči kad prolazi kroz životne drame i traume, kada je dotaknut na svojoj egzistencijalnoj razini. Bog kao dobar otac čovjeka odgaja za više i veće dobro i zato vjernik ne smije i ne može klonuti u teškim situacijama, već uvijek gledati na krajnji cilj, gledati u nebo, tražiti i slijediti Božju volju u svom životu, a ona je uvijek čovjekoljubna, dobra i sveta“, rekao je.

Također je kazao da Križevačka eparhija istinski nastoji brinuti o izbjeglicama iz Ukrajine jer poznaje i osjeća njihovu muku te da će to nastaviti činiti dokle god bude potrebe. Nazočni svećenici i vjernici čestitali su vladiki Stipiću treću obljetnicu biskupskoga ređenja i tom prigodom mu uručili poklon.