Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Filip Perković uveden u službu župnika

Osijek (IKA/TU)

Nakon što su se župljani osječke Župe Preslavnog Imena Marijina oprostili od svog dugogodišnjeg župnika vlč. Ivana Jurića, u nedjelju 28. kolovoza svečano su proslavili misno slavlje s uvođenjem novog župnika vlč. Filipa Perkovića.

Misno slavlje, koje je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, započelo je procesijom, u kojoj su, praćeni ministrantima, u crkvu ušli biskup Ćurić, novi župnik Perković te novi župni vikar vlč. Nikola Klemen, mladomisnik, praćeni pjevanjem himna „O, dođi Stvorče, Duše Svet“, u izvedbi mješovitog župnog zbora.

Nakon uvodnih biskupovih riječi kako je to radostan i svečani trenutak kada župna zajednica prima novog župnika, dekret đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića o imenovanju novog župnika pročitao je Benjamin Novoselac, član Pastoralnog vijeća župe i predvoditelj molitvenih susreta za brak i obitelj, koji se utorkom održavaju u kapelici Gospe Snježne.

Nakon župnikovih obećanja, ključ župe na oltar je donio vjeroučitelj Petar Prološčić predavši ga mons. Ćuriću, koji ga je uručio župniku Perkoviću. Zatim je novoimenovani župnik blagoslovljenom vodom poškropio sebe te sav okupljeni puk.

U propovijedi se biskup Ćurić nadovezao na riječi sv. Augustina da se Bog nalazi u najdubljoj nutrini ljudskog bića. Istaknuo je da treba osjećati Božju blizinu jer ta blizina podiže do Božjeg obzorja. Osvrćući se na naviješteno Evanđelje koje govori o poniznosti, naglasio je da današnji čovjek osjeća potrebu navući masku, a onda jako brzo iz ljudskog, osobnog života nestaje ljubavi, solidarnosti, istinske, prave radosti.

„Trebamo slijediti Isusa jer On nas uvijek poziva na nesebičnu velikodušnost i pokazuje nam put poniznosti“, rekao je predslavitelj. Spomenuo je nekoliko podataka iz života novoga župnika, posebno ističući njegovo nesebično poslanje u radu s mladima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Na kraju mu je poručio da toj zajednici pokazuje pastirsko lice Crkve, kao ponizan Kristov učenik i sluga, prijatelj i brat, te da im pristupa sa Isusovim stavom i Njegovom ljubavlju, snagom poslanja cijele Crkve.

Nakon popričesne molitve član Pastoralnog vijeća Tihomir Florijančić pozdravio je novog župnika, a i novog župnog vikara, podsjećajući kako su u donjogradskoj župi svoje prve svećeničke korake napravili i nadbiskup Hranić i pomoćni biskup Ćurić. Na kraju je cijela župna zajednica izmolila molitvu za vlastitog župnika, čiji su tekst sa prigodnom sličicom ministranti podijeli prije same mise.