Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Patrik Paulić proslavio mladu misu

Karlovac (IKA)

Mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije Patrik Paulić predslavio je Mladu misu u nedjelju 3. srpnja 2022. u crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, pod geslom „Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina“ (Iv 17, 17).

Slavlje je započelo u jutarnjim satima roditeljskim blagoslovom ispred obiteljskog doma, nedaleko od župne crkve. Uslijedila je procesija u kojoj su svećenici, obitelj, susjedi i vjernici, bogoslovi dopratili mladomisnika do župne crkve.

Propovijedao je rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente. Osvrćući se na mladomisničko geslo, ponudio je odgovor da jedino Bog daje pravu istinu koja se može otkriti u stvorenom svijetu i u čovjeku.

Čovjek nije svojom voljom ni snagom došao, nego je darovan od Boga, kao i sav stvoreni svijet. Nadalje čovjeku je darovana i slobodna volja koju je zloupotrijebio i po toj istoj slobodnoj volji udaljio se od Boga. Na neki način, protivnik Boga đavao dobio je pravo na stvorenje, čovjeka. Kako Bog nikada ne griješi, odlučio je svome dobrom djelu čovjeku vratiti prvotno i dati uzvišenije dostojanstvo, sam se utjelovivši i postavši čovjeku u svemu sličan, osim u grijehu u osobi Isusa Krista. Tim je činom čovjeku vraćeno i dano novo dostojanstvo, ali je ostala sklonost grijehu i to je prava istina o čovjeku – kazao je mons. Sente.

Zbog velike ljubavi Bog i dalje brine o čovjeku preko svojih proroka, biskupa i svećenika koji imaju dužnost naviještati Radosnu vijest, donositi mir i neprestano poticati ljude da ljube Boga prepoznajući ga u konkretnom čovjeku. Tijekom čitave povijesti spasenja Bog je slao svoje poslanike, proroke, svećenike. Poput one sedamdeset dvojice kojima je dao vlast da rastjeruju zloduhe, preko svetog Patrika kojega je poslao u Irsku da njenim žiteljima donese kršćanstvo do današnjih svećenika i mladomisnika Patrika Paulića. O povijesti spasenja i o Božjoj brizi govori i mladomisnička misnica koja prikazuje razgranatu ljubav Božju koja u svojim korijenima onemogućuje zmiji koja je simbol đavla da zavodi ljude, a svojim granama ljubavi vodi do trolista koji je simbol Trojedinog Boga – poručio je okupljenim vjernicima mons. Sente, tumačeći ornamentiku na mladomisnikovoj misnici.

Kao što je Isus u ono vrijeme pozivao ljude da mole Gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu, tako to čini i danas. Stoga su svi pozvani moliti se za one mladiće i djevojke koji razmišljaju o odazivu Božjem pozivu, o ovogodišnjim mladomisnicima koji su se odzvali i pripremaju se ući u žetvu, te za svećenike i Božje poslanike koji već godinama poslužuju sakramente, donoseći ljudima Božju ljubav i vječnu Istinu – kazao je između ostalog mons. Sente.

Misu je suslavilo tridesetak svećenika među kojima domaći župnik i karlovačkim dekanom preč. Dražen Karačić, svećenici s kojima je mladomisnik bio povezan u dosadašnjim pastoralnim i đakonskim praktikumima, te ovogodišnji i prošlogodišnji mladomisnici. Naime, vlč. Paulić je zbog nedovoljno navršenih godina života čekao svećeničko ređenje godinu više od kolega sa svoje godine.

Uz svećenike, na mladomisničkom slavlju su sudjelovali brojni vjernici, rodbina i prijatelji. Pjevanje je predvodio zbor Župe Presvetog Srca Isusova.

Na kraju euharistije mladomisnik Paulić uputio je riječi zahvale Bogu, roditeljima, obitelji, prijateljima, svećenicima te svima koji su mu pomagali na životnom putu, kao i u pripremanju mladomisničkog slavlja.

Po završetku mise udijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov svećenicima, bogoslovima, ministrantima, obitelji i svim okupljenim vjernicima koji su to željeli.

Proslavi mlade mise prethodila je trodnevna duhovna priprava. Počela je u četvrtak 30. lipnja misom koju je predslavio rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu vlč. Vlado Razum. Nastavljena je u petak 1. srpnja kada je misu predslavio župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici vlč. Norbert Ivan Koprivec. Posljednjeg dana trodnevnice, 2. srpnja, misu je predslavio vikar Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici vlč. Tomislav Nedić.

Patrik Paulić rođen je 17. ožujka 1997. u Karlovcu. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u rodnoj Župi Presvetog Srca Isusova. Završio je Osnovnu školu „Grabrik,“ a potom Gimnaziju „Karlovac“. Diplomirao je 2020. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za đakona ga je 3. listopada 2020. zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Đakonsko pastoralno služenje vršio je u Župi sv. Ivana Nepomuka, Stupnik–Lučko i u Župi sv. Barbare, djevice i mučenice, Zagreb–Vrapče.