Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Sokol na korizmenoj tribini Radio Marije

Subota (IKA)

Tajnik beogradskog nadbiskupa Mihael Sokol održao je predavanja „Tama nasta po svoj zemlji“ na korizmenoj tribini u nedjelju 15. ožujka u Pastoralnom centru "Augustinianum" u Subotici u organizaciji hrvatske redakcije Radio Marije Srbije. Na početku tribine gosta predavača pozdravio je mons. Andrija Anišić, urednik Radio Marije.

On je, predstavljajući, gosta istaknuo kako je vlč. Sokol misionar koji je došao iz Republole Hrvatske u Beogradsku nadbiskupiju. Podsjetio je kako se njih dvojica poznaju već dvadesetak godina sa susreta Hrvatskog društva katoličkih novina, jer je vlč. Sokol svojevremeno bio novinar IKA-e, a kasnije i Glasa Koncila. Zatim je pozdravio i sve prijatelje i slušatelje Radio Marije koji su došli u lijepom broju usprkos najavljenom uvođenju izvanrednog stanja u Republici Srbiji. Naglasio je kako je ta tribina vjerojatno posljednje okupljanje katolika jer ona neko vrijeme neće biti dopuštena. Pozvao je sve okupljene da mole za vlč. Sokola da ga Bog nagradi svojim milostima za njegovu ljubav i spremnost služenja Božjem narodu u Beogradskoj nadbiskupiji u kojoj je puno teže biti svećenik i katolik nego u Subotici. Pozvao je također sve da slušaju i pomažu Radio Mariju jer je velika milost imati katolički radio u Republici Srbiji.

Vlč. Sokol održao je sadržajno i zanimljivo predavanje u kojem je najprije pojasnio izračunavanje mjesečevih mijena te različita pomračenja mjeseca i sunca, istaknuvši da je tama koja je nastala u trenutku Isusova uzdizanja na križ i koja je trajala se do njegovog krika, odnosno molitve: Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio i preminuća, nije bila pomračenje nego posebna tama koja je nastala zbog Isusove smrti. U duhovnom smislu ta tama je tama grijeha koja je prisutna uvijek kad ljudi odbace Svjetlo, kad odbace Isusa. Oni pak koji prihvate Isusa hode u svjetlosti koja je posebnim sjajem obasjala čovječanstvo u danu Isusovog uskrsnuća i svijetli do danas i svijetlit će do konca vremena.

Nakon predavanja bilo je i nekoliko zanimljivih pitanja od onih kojih se odnose na astronomiju do onih praktičnih kao što je pitanje zašto Katolička Crkva u određivanju svetkovine Uskrsa prati židovski način računanja vremena, tzv. lunarnu godinu.

Susret je završio apelom vlč. Sokola „da naredne dane kušnje zbog koronavirusa doživimo kao poziv na obraćenje, ali i djelotvornu ljubav prema braći i sestrama koja će narednih dana a možda i mjeseci biti u različitim potrebama i poteškoćama“.

Voditelj tribine bio je Darko Temunović, voditelj programa Radio Marije, a drugi voditelj Dario Marton pozvao je sve u blagovaonicu Pastoralnog centra na druženje uz agape koje su pripremili volonteri i slušatelji Radio Marije.

Tribina je započela pola sata prije proglašenja izvanrednog stanja u Republici Srbiji i zabrane svih vjerničkih okupljanja osim misa na kojima smije sudjelovati najviše pedeset osoba.

Ključne riječi:
mihael sokol Radio Marija Srbije