Budi dio naše mreže
Izbornik

U župama grada Beograda održan program za mlade

Beograd (IKA)

Djeca i mladi grada Beograda sudjelovali su u subotu 20. travnja 2024. na oratoriju u duhovnom centru „Marianum“.

Program oratorija počeo je upoznavanjem s animatorima Subotičke biskupije koji posljednjih godina u Subotici i okolici organiziraju takav vid duhovih susreta namijenjenih djeci i mladima, po uzoru na salezijansku duhovnost.

Prilika je to da se djeca i mladi još bolje upoznaju, zajedno igraju, mole, obogate svoja iskustva kroz ples, radionice i druženje, a kroz katehezu i rad u skupinama steknu i nova znanja o vjeri. Mladi su imali priliku od starijih animatora iz Subotice upoznati se s pojedinim svecima kao što su sv. Rita, sv. Ivan Bosco, sv. Josip, bl. Karlo Acutis i još pokoji svetac o kojima su djeca iz Beograda učila i vidjela što znači veličina svetosti i kako se mogu svecima moliti za pomoć i zaštitu.

Susret je završio misom koju je predslavio katedralni župnik i rektor Marianuma vlč. Mihael Sokol. I interaktivnoj propovijedi s mladima dodatno je istaknuo važnost svetaca u katoličkom odgoju i kako od najranijih dana treba težiti svetosti. Također, vlč. Sokol ohrabrio je mlade da osluškuju Božji poziv za svećeništvo i redovništvo i da budu spremni prihvatiti poziv i na tom putu slijediti Krista. Sudionici su se nakon mise okrijepili zajedničkim ručkom.

U drugom dijelu subotnjeg dana u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Beogradu održan je koncert „Amicitia et cantus“ (Prijateljstvo i pjesma). Taj glazbeni događaj rezultat je suradnje između slovenskog društva „Cankar“ Sarajevo i Franjevačke klasične gimnazije Visoko.

Prisutni su imali priliku slušati Zbor Franjevačke klasične gimnazije Visoko i Mješoviti pjevački zbor Slovenskog društva Cankar „Camerata Slovenica“ Sarajevo, a zvucima klavira i orgulja popratili su ih Bakir Samardžić i Luka Sakić. Kao solistica publici se predstavila mezzosopranistica Hanadi Karić, studentica IV. godine Muzičke akademije Sveučilišta u Sarajevu. Na repertoaru su bila duhovna djela, od srednjovjekovnog gregorijanskog korala sve do suvremenog umjetničkog izražaja. Program su činili: gregorijanski napjevi, Taizé, Anonymous, J. Leskovar, A. Bruckner, G. Young, G. Rossini, K. Jenkins, A. Söderman, J. Haydn. Koncertom su dirigirali Alek Isaković i Melisa Marija Zerdo.

Članovi obaju zborova boravili su u Pastoralnom centru „Papa Ivan Dobri“. Na Nedjelju Dobroga Pastira, 21. travnja, misu u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predslavio je ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom fra Stipo Alandžak.