Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Žigman: Plodovi desetogodišnjeg djelovanja Duhosa su veliki i brojni

Zagreb (IKA)

Udruga Duhos (Duhovnost osječkih studenata) u utorak 22. lipnja započinje proslavu 10. obljetnice osnutka, što je za Hrvatski katolički radio najavio studentski kapelan vlč. Mario Žigman.

Proslava 10. obljetnice osnutka započet će s večeri slavljenja pod geslom „Hvala Ti što sam stvoren tako čudesno“. Susret započinje u 20 sati, a završit će euharistijskim klanjanjem. To je ujedno posljednji susret prije ljetne stanke.

Vlč. Žigman rekao je su plodovi djelovanja udruge tijekom proteklih deset godina veliki i brojni. Dodao je da je to vidljivo i na Duhosovim društvenim stranicama, osobito po brojnim pratiteljima. On sam je na službi studentskog kapelana od 2018. godine. Rekao je da je tijekom te protekle tri godine uočio „da mladi traže Boga, prepoznaju ga i susreću. I kada ga jednom susretnu spremni su otići na kraj svijeta – ništa im nije teško za njega učiniti.“

Osječki studentski kapelan istaknuo je da se plodovi naizvan mogu vidjeti samo djelomično, a sigurno su „mnogo dublji i mnogo veći“ jer je Bog preko Udruge „ubacio klicu svoje riječi i svoga djelovanja, koja kasnije izraste“.

Osvrnuvši se na proteklu godinu i epidemiju koronavirusne bolesti, vlč. Žigman rekao je da su mnoge aktivnosti morale biti skraćene i smanjene te ih nisu mogli održati koliko su htjeli. Međutim, dodao je da su zato bili vrlo aktivni na svojim društvenim stranicama, a nakon prvog lockdowna su ponovno organizirali susrete. „Nastojali smo na taj način djelovati i pokazati ono što nam je cilj, a to je da smo tu, da smo prisutni, da se nismo izgubili, nego da i dalje pratimo naše studente, da smo za njih poslani i da njima služimo“, naglasio je.

Također je najavio da bi proslava 10. obljetnice osnutka Duhosa trebala biti zaokružena velikim koncertom u listopadu, na kojem će pokušati okupiti ostale slavljeničke timove koji djeluju na području grada Osijeka i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Udruga Duhos djeluje u sklopu pastorala studenata Đakovačko-osječke nadbiskupije i ponajviše okuplja studente i mlade te zainteresirane profesore koji djeluju i rade na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Mladi se u rad udruge i pastorala uključuju sudjelovanjem u aktivnostima, bilo u Duhos bandu, bilo u timovima – medijskom, liturgijskom i karitativno-kreativnom. Sve obavijesti i informacije o djelovanju Duhosa dostupne su na službenoj stranici i društvenim mrežama, a u studenom 2020. u rad je puštena i Duhos aplikacija kojom je olakšan pristup aktivnostima Udruge.