Budi dio naše mreže
Izbornik

Vodnjan: Započela trodnevnica uoči svetkovine sv. Blaža

Vodnjan (IKA)

Trodnevna duhovna priprava uoči župne svetkovine sv. Blaža u Vodnjanu je započela misnim slavljem pod predsjedanjem vlč. mr. Josipa Kolege, duhovnika u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „ Redemptoris Mater“.

U koncelebraciji su bili vlč. Aleksandar Petrović, vlč. Dragutin Petrović i župnik domaćin vlč. Damir Štifanić, koji je na početku okupljenima uputio riječ dobrodošlice.

Vlč. Kolega je ukazujući na misno evanđelje, naglasio, kako duhovna priprava počinje pitanjem: „tko sam ja?“, jer poznavanje sebe je vrhunska umjetnost.

„Isus dolazi u svoj zavičaj i naučava, slušatelji su preneraženi onim što govori, a On se čudio njihovoj nevjeri. Isus nije tražio čast, nego je navijestio istinu o čovjeku“ pojasnio je propovjednik, te naglasio, kako ponekad Bog u nama ne može učiniti čudo radi naše nevjere, a to je grijeh nad grijesima.

„Nevjera nije nepoznavanje Deset zapovijedi, blaženstava ili sedam smrtnih grijeha. Nevjera je kad čovjek raste prema vani, a ne prema unutra. Nevjera je kad neka kršćanska zajednica ili župa raste izvana, a iznutra trune. Ovo vrijeme koje nam  Gospodin daje, vrijeme je da pogledamo, i da se možemo obratiti od grijeha, jer svi smo grešni. Ne znači ako je netko u crkvi da ima vjeru. Vjera je  povezana s rastom i poznavanjem vlastitog grijeha“ rekao je propovjednik, te nastavio „stoga, pozvani smo ući u sebe i vidjeti koja je naša slaba točka, koje dijelove svoga života nismo predali Bogu, jer slaba točka je izvor nevjere. Moramo spoznati našu slabost, da bi Gospodin snagom milosrđa i ljubavi učiniti čudo. Ako Bogu to ne predamo, on je ograničen u svojoj svemoći, jer ne može bez naše slobodne volje učiniti ništa.“

Posvijestio je kako je potrebnu Gospodinu predati svoje rane, fizičke, duhovne i tjelesne. „Rane liječi Božje milosrđe, liječi Njegova ljubav. Svi mi imamo rane, i Gospodin nas zove da ih mu predamo. Zato je kroz ovo vrijeme svatko pozvan uči u sebe, i upitati: ‘što Gospodine tražiš od mene?’. Netko je bolestan, netko je došao iz traumatičnog braka, netko se rastaje ili je u depresiji, netko je ostavljen od svoje djece, ili u živi konstantnom u strahu od samoće, na kemoterapijama je ili terapijama, netko ima osjećaj nemoći. Sve su to realnosti u kojima živimo, a Isus kaže: daj mi svoje rane, daj mi svoju bol. Predaj se meni u ovoj svetoj misi, moć oltara je nevjerojatna. Stoga odrecimo se zla i prionimo uz Gospodina“ rekao je na kraju propovjednik.

U četvrtak, 1. veljače, u popodnevnim satima će u Galeriji Loggia, u sjedištu Zajednice Talijana u Vodnjanu, biti otvorena izložba slika “BLAženo prijateljstvo” autorice Snježane Brkić u organizaciji Župe sv. Blaža Vodnjan. Misu drugoga dana trodnevnice predvodit će također vlč. Kolega. Trećega dana, o blagdanu Svijećnice, misu će predvoditi župnik Štifanić.

Na samu svetkovinu, u subotu, 3. veljače, jutarnju misu na talijanskom jeziku će predvoditi porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, svečanu misu poldanicu predvodit će biskup ordinarij mons. Ivan Štironja, a večernje misno slavlje vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu.