Budi dio naše mreže
Izbornik

Vodstvo Hrvatske matice iseljenika posjetilo franjevce Bosne Srebrene

Zagreb (IKA)

Prigodom Svjetskog dana siromaha izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika koje je predvodio ravnatelj Mijo Marić posjetilo je u subotu 12. studenoga franjevce Franjevačke provincije Bosne Srebrene na pastoralnoj i karitativnoj službi u Franjevačkom samostanu sv. Ilije proroka u Zagrebu.

Prilikom obilaska samostanskih, župnih i karitativnih prostora u okviru Pastoralno kulturnog centra za vjernike u tom dijelu grada Zagreba goste su primili gvardijan samostana fra Stipo Karajica i predsjednik karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene „Kruh sv. Ante“ u Hrvatskoj i župnik fra Marinko Baotić. Upoznali su ih s pastoralno-duhovnim stanjem u samostanu i župi, kao i humanitarno-karitativnim projektima i zadaćama, s posebnim naglaskom na siromašne i gladne u okviru triju Pučkih kuhinja „Kruha sv. Ante“ i obnovi šest obiteljskih kuća stradalih u potresu na Banovini u nepunih godinu dana nakon potresa.

U izaslanstvu je bio i Ante Mihaljević, član uprave Hrvatske poštanske banke, čijim zalaganjem treću godinu banka prepoznaje i financijski prati humanitarno-karitativne i kulturne programe „Kruha sv. Ante“. Bila je to prigoda osobno zahvaliti za dosadašnji doprinos i upoznati ih s daljnjim planovima i potrebama, posebno na planu zdravstvene i rehabilitacijske skrbi i pomoći djeci i njihovim roditeljima u okviru dječje poliklinike „Zlatni cekin“ u Slavonskom Brodu, koju su 1994. godine uz pomoć subraće iz Italije osnovali te ju vode franjevci Bosne Srebrene na čelu s ravnateljem fra Ilijom Jerkovićem.

Ravnatelj Marić franjevce je ukratko upoznao sa stanjem Hrvata u drugim državama i svijetu, gdje su se iz političkih ili ekonomskih razloga obiteljski raselili i pronašli svoje nove domove za život i rad, posebno s nastojanjima Hrvatske matice iseljenika preko nadležnih tijela Republike Hrvatske oko pružanja potpore svima njima, napose Hrvatima u susjednoj Bosni i Hercegovini kroz pomoć i financiranje kulturnih, obrazovnih, humanitarno-karitativnih i drugih programa, pa tako i onih koje franjevci Bosne Srebrene provode na terenu.

Na kraju susreta ravnatelj Hrvatske matice iseljenika zahvalio je domaćinima na srdačnom prijemu i ugodnom razgovoru te osobno i u ime suradnika i podupiratelja izrazio zadovoljstvo sa svime što su mogli vidjeti i čuti tijekom susreta. Zaželio im je mnogo snage u ostvarenju duhovne, pastoralne i karitativne misije u Hrvatskoj i šire.