Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrbovec: Mons. Huzjak blagoslovio kip Gospe Lurdske i krstio deveto dijete u obitelji Peternac

Vrbovec (IKA)

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predslavio je u nedjelju 13. veljače, u župnoj crkvi sv. Vida u Vrbovcu, misu tijekom koje je krstio deveto dijete obitelji Peternac iz naselja Brčevec te blagoslovio kip Gospe Lurdske.

Slavlje sakramenta krsta koji je podijelio, za biskupa Huzjaka je potvrda da je župna zajednica u Vrbovcu otvorena životu i spremnosti služiti Bogu. Biskup je u homiliji posebice istaknuo vjeru u uskrsnuće kao blago koje je pohranjeno za suradnju ostvarenja Kraljevstva Božjega. Isto tako je potaknuo na molitvu i ljubav prema bližnjima u skladu s njegovim geslom: „Ljubi Boga i bližnjega svoga“.

Mons. Huzjak također je blagoslovio kip Blažene Djevice Marije Lurdske. Kip će biti postavljen u novoobnovljenu kapelicu Blažene Djevice Marije Lurdske u Gradskom parku.

Na misi je bio prisutan i domaći sin otac isusovac Mikolaj Martinjak.

Pjevanje je predvodio župni zbor „Sveti Vid“ pod stručnim vodstvom diplomirane voditeljice Ane Lisičak. Sudjelovali su i predstavnici čuvara narodnih nošnji koji su biskupu Huzjaku udijelili prigodni poklon turističke zajednice i župe.

KAPELICA BLAŽENE DJEVICE MARIJE LURDSKE

Kapelica Blažene Djevice Marije Lurdske je na poticaj predstavnika Grada Vrbovca i arhitekata u suradnji s Konzervatorskim i restauratorskim odjelom Ministarstva kulture obnovljena i rekonstruirana 2021. godine.

U toj kapelici su slavljene mise kad je župna crkva 1754. godine stradala u požaru. Prije 70 godina, pred Uskrs, u spomenici Župe zabilježeno je: „1952. gotova je kapelica M. B. Lurdske kod stuba. U kapelici se nalazila špilja izrađena od drveta s kipom Gospe Lurdske i sv. Bernardice. Gospin kip dao je postaviti župnik Stjepan Valdec 1909. godine. Može biti ponosna jer je 1945. – 5. 6. – svibnja mnogomu svojim leđima spasila život. Stradala je u ratu dosta i tek se je 1951. g. počela obnavljati.“

Nakon toga je zapisano: „29. 10. 1954. u noći između 12 i 1 sat, netko je oskvrnuo kapelicu M. B. Lurdske kod stuba. Razvaljena su vrata, pobacane stvari, kipu M. B. Lurdske otkinuta je glava, te je zajedno s Bernardičinim kipom bačen na cestu. Oltarnici su odneseni, a krivac nikad nije pronađen.“

Kapelica je nanovo je ožbukana izvana 1967. godine. Iako površinom mala (3 × 3 m), kapelica je – koja je bila u vlasništvu Grada – zaslugom Župe, a posebno zalaganjem tadašnjeg župnika preč. Dubravka Lauša obnavljana od 2004. – 2007. godine. Izvedena je drenaža, sazidan novi krovni vijenac umjesto starog koji se prilikom raskrivanja krovišta urušio, izvedena je nova drvena konstrukcija, krovište je podaskano i prekriveno novim biber crijepom, čime je spriječena njezina propast. U kapelici se ne slave mise, ali će biti izvorište i susretište mnogih procesija, napisao je župnik i vrbovečki dekan Zoran Grgić Grga, povjerenik za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije.