Budi dio naše mreže
Izbornik

Webinar o enciklici pape Franje „Laudato si’! Kako mijenjati stil života?“

Zagreb (IKA)

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije u srijedu, 23. rujna, organizira međunarodni simpozij – webinar o socijalnoj enciklici pape Franje „Laudato si’! Kako mijenjati stil života?“. U „Aktualnom“ Hrvatskoga katoličkog radija pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve dr. Stjepan Baloban istaknuo je važnost da se sadržaj enciklike još više približi hrvatskoj javnosti.

Najavljujući simpozij, dr. Baloban naveo je dva razloga za odabir teme. Jedan je taj što je Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve od početka djelovanja krajem devedesetih godina proteklog stoljeća organizirao socijalne tribine i jednodnevne simpozije o važnim temama, posebno o socijalnim dokumentima Crkve, a jedan od njih je i enciklika pape Franje o brizi za zajednički dom „Laudato si’“ objavljena 2015. godine. Drugi razlog je aktualnost sadržaja enciklike, rekao je dr. Baloban, podsjetivši da Crkva od 24. svibnja ove do 24. svibnja iduće godine slavi Posebnu godinu Laudato si’.

Dr. Baloban najavio je da će simpozij biti održan u malo drugačijem obliku nego što je planirano za 17. ožujka kada je trebao biti održan u fizičkom obliku u zgradi HBK, ali je zbog pandemije uzrokovane koronavirusom odgođen. Potom je u lipnju planiran simpozij za 23. rujna također u fizičkom obliku u dvorani Vijenac na Kaptolu, no zbog sadašnje epidemiološke situacije i odgovornosti organizatora simpozij će se održati kao webinar. Bit će to cjelodnevni simpozij od 8.30 do oko 17 sati. Dr. Baloban pojasnio je da je misao vodilja u organiziranju simpozija bila: mijenjati stil života. Temi će se pristupiti interdisciplinarno, sudjelovat će stručnjaci koji se bave klimom, gospodarstvom, energetikom, teolozi iz Slovenije i Ukrajine, naši mladi teolozi.

Za okruglim stolom bit će civilno-crkveni doprinos, sudjelovat će crkvene i civilne udruge koji se bave tom tematikom. Početkom rujna objavljen je i zbornik koji se može nabaviti u Kršćanskoj sadašnjosti.

Webinar će biti preko aplikacije Zoom, moći će se pratiti na YouTube kanalu i Facebook profilu Hrvatske katoličke mreže – Hrvatskog katoličkog radija.