Budi dio naše mreže
Izbornik

Webinar posvećen važnosti igre za razvoj djeteta

Osijek (IKA)

Predavanje „Važnost igre za razvoj djeteta“ održala je na webinaru 31. siječnja dr. sc. s. Kata Ostojić, članica Družbe Školskih sestara franjevki, Provincije Svete Obitelji iz Hercegovine, ravnateljica ustanova za odgoj i obrazovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Četvrti webinar novog ciklusa online predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“, održan u organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju sv. Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata, okupio je oko 215 sudionika.

Predavačica je kroz predavanje sudionike potaknula na zajedničko promišljanje o tome što je igra, kakva je igra i čemu uopće igra u životu djeteta. Naglasila je kako je igra nešto što ne može bez nas, odnosno da igra ne može opstati bez igrača jer je igrač taj koji stvara igru, oblikuje je i utvrđuje pravila. Već u najranijoj dobi dječjeg života dijete je opterećeno jer mi odrasli svoje misli, brige i probleme reflektiramo na njihove malene živote željne igre. Potrebno je učiti djecu kako je sve igra. Dok gledamo, slušamo, mirišemo, dok dodirujemo, dok kušamo – mi se zapravo igramo. Cilj igre nije ništa drugo nego ispunjeno srce sretnog djeteta.

Od trenutka rođenja igra je prisutna u svim fazama djetetova života. Igra je na dječjem putu odrastanja samostalan izbor, pomaže djetetu upoznati, ali i otkriti svijet koji ga okružuje te ispravno pozicionirati sebe. Igra pozitivno utječe i pomaže cjelokupnom razvoju dječjih tjelesnih, emocionalnih, psiholoških, kognitivnih kao i socijalnih vještina te pomaže razvoju kreativnosti i dječjem svijetu stvaralaštva. Svako dijete kroz povijest gradilo je igru, igračke su pronalazili u prirodnom okruženju čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta u špiljama i drugim brojnim nastambama.

Predavačica je potaknula roditelje, učitelje i odgojitelje koji su sudjelovali na predavanju da pronađu prostor i vrijeme za zajedništvo u igri s djecom i smijehom potvrde da nas igra čini sretnijima i otvorenijima za rast i zajedništvo.

Nakon predavanja uslijedili su komentari sudionika, kao i pohvale za predavanje.

Ovi webinari održavaju se kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće online predavanje održat će se 28. veljače 2024. godine. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta.