Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Misa i predstavljanje knjige o o. Petru Perici

Zagreb (IKA)

Jubilarna 75. obljetnica ubojstva više viđenijih Dubrovčana na Daksi, među kojima je bio i isusovac o. Petar Perica, u Zagrebu je obilježena 25. listopada misom zadušnicom i predstavljanjem knjige "Otac Petar Perica, pjesnik i mučenik".

Misno slavlje u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj predvodio je umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, u zajedništvu s više isusovaca iz Rezidencije. Mons. Jezerinac istaknuo je da su došli komemorirati žrtvu pjesnika i mučenika koji je ubijen samo zato što je bio svećenik, vjeran sin Katoličke Crkve, veliki ljubitelj Isusa Krista i bližnjega. Smrt o. Perice neki su doživjeli kao svoju pobjedu, a u stvari bio je to njihov najveći poraz. A nasilna smrt o. Perice bila je pobjeda nevinih, poručio je biskup Jezerinac.Na predstavljanju knjige o. Roka Prkačina, isusovca trenutačno na službi u Dubrovniku, novinar i publicist Mijo Ivurek citirao je dio iz knjige o trenucima neposredno prije Peričinog stradanja: „Skinuli su mu haljine za koje se otima. Onako gola su ga potezali za bradu, dobacivali su mu podrugljive riječi i neosnovane optužbe. On je zazivao Boga u pomoć, molio se da izdrži u mukama. A obraćao se i svojim mučiteljima: ‘Djeco, nemojte me mučiti, radije me ubijte’“.

Dodao je kako upravo za 75. obljetnicu Peričinog stradanja o. Prkačin objavljuje novo dopunjeno izdanje koje na sveobuhvatan način govori o životu, djelu i mučeništvu ovog velikog čovjeka koji će s vremenom biti uzdignut na oltar naše Crkve. Prkačin znalački podastire društvene, političke i vjerske okolnosti toga doba, upućujući u njima na sve bitne silnice koje su određivale sudbine ljudi, kako izvršitelja zločina, zločince, tako i nevine žrtve, rekao je Ivurek.

Autor Prkačin u svom je obraćanju opisao brojne okolnosti koje su dovele do ubojstava na Daksi i zaključio podsjećanjem na ubijenog o. Pericu: „On je umro kao svjedok vjere. Nadamo se da će jednom i Crkva potvrditi to njegovo mučeništvo, a mi pratimo to svojom molitvom“.