Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Uskoro će biti osnovano metropolijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu u utorak 17. rujna održana je 44. sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine, kojom je predsjedao zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na njoj su sudjelovali biskupi Metropolije: apostolski administrator Varaždinske biskupije Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, imenovani varaždinski biskup Bože Radoš te apostolski administrator Križevačke eparhije Milan Stipić.


Sjednica je imala poseban ugođaj zbog nazočnosti imenovanoga varaždinskog biskupa mons. Radoša i pripreme njegova biskupskog ređenja, koje će biti proslavljeno na svetkovinu Krista Kralja 24. studenoga u Varaždinu.
Biskupi su razmotrili, nadopunili i utvrdili Pastoralni kalendar za 2019./2020. godinu. Od skorih zajedničkih susreta i događaja pobliže je predstavljen blagoslov kipa sluge Božjega kardinala Franje Kuharića u Pribiću u srijedu 2. listopada, o 100. obljetnici njegova rođenja. Toga će se dana u Pribiću na hodočašću naći ponajprije svećenici Zagrebačke nadbiskupije, a pozvani su svi svećenici Metropolije te vjernici koji su u mogućnosti sudjelovati u tome znakovitom zajedništvu.
U kontekstu skorih susreta predstavljeni su učinjeni koraci u pripremi Hrvatsko-slovenskoga hodočašća u Krašić, u subotu 19. listopada.
Budući da se ove pastoralne godine ispunja i 10. obljetnica ponovne uspostave Sisačke i osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije, biskupi tih biskupija najavili su neke od predviđenih pastoralnih programa u svojim biskupijama.
Biskupi su obaviješteni o pripremnim koracima za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine.
Nadovezujući se na temu s prijašnjih sjednica, biskupi su se zadržali na temama pastorala osoba s posebnim potrebama, s naglaskom na osobama oštećenoga vida i sluha. Posebnu su brižnost očitovali prema prevođenju biblijskih tekstova na znakovni jezik, tražeći najprimjerenije načine kojima bi se poduprlo ostvarivanje započetih i promicanje novih inicijativa. Radi što plodonosnijega pastoralnoga djelovanja uskoro će biti osnovano metropolijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom.