Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji prošle godine provela 5700 projekata u 128 zemalja

Beč (IKA)

Zaklada Papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (Kirche in Not / Aid to Church in Need) u 2022. godini pružila je pomoć u više od 5700 projekata za ugrožene kršćane u 128 zemalja, objavljeno je u četvrtak 15. lipnja u Beču u godišnjem izvješću, prenosi Kathpress.

Dvadeset tri nacionalna ureda zaklade skupila su protekle godine oko 146 milijuna eura donacija, 13 milijuna više nego 2021., što je rekordni iznos u povijesti zaklade koja je osnovana 1947. godine. U Austriji je skupljeno više od 3.8 milijuna eura donacija.

Zahvaljujući donacijama, kao i zalihama iz prethodne godine, „Pomoć Crkvi u nevolji“ potrošila je ukupno 148.7 milijuna eura za projekte u cijelomu svijetu. Najveći primatelj pomoći protekle godine bila je ratom pogođena Ukrajina, gdje je zaklada s 9.5 milijuna eura u više od 350 pojedinačnih projekata pružala potporu svećenicima, redovnicama i crkvenim suradnicima u zbrinjavanju izbjeglica i ljudi u nevolji.

U kontinentalnom smislu, težište je i dalje bila Afrika, u koju je poslano oko 32 posto sredstava, zatim Bliski istok s 18.1 posto, Istočna Europa sa 17.7 posto, Latinska Amerika sa 16.7 posto i Australija i Oceanija s 14.6 posto.

Najveći projekt „Crkve u nevolji“ prošle godine bila je obnova razrušenog župnog centra u Iraku, u koju je uloženo skoro milijun eura, a najmanji je bio obrazovni projekt za crkvene suradnike za oko 300 eura.

Zaklada je ukupno pružila potporu u oko 1200 dijeceza, više od trećine od ukupnog broja dijeceza na cijelome svijetu.

Financijsku pomoć u djelovanju i izobrazbi dobilo je 40 tisuća svećenika, 21 tisuća redovnica i 14 tisuća bogoslova.

Austrijski nacionalni ravnatelj zaklade Herbert Rechberger je prigodom predstavljanja godišnjeg izvješća zahvalio austrijskim donatorima. „Ni u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji naši dobročinitelji nisu zaboravili ugrožene i progonjene kršćane! Za to im srdačna hvala“, izjavio je Rechberger.

„Pomoć Crkvi u nevolji“ podsjeća da ne dobiva crkvena ni javna sredstva, nego se financira isključivo donacijama. Projekti se koordiniraju u međunarodnoj centrali u Königsteinu u Taunusu u Njemačkoj, a bečki ured zaklade nadležan je za pokretanje projekata, rad s javnošću i brigu za dobročinitelje u Austriji, objavio je Kathpress.

Iz Zaklade su također izvijestili da je 14. lipnja Regina Lynch (66) naslijedila Thomasa Heine-Gelderna (71) na mjestu izvršnog ravnatelja zaklade, dobivši petogodišnji mandat. Predsjednik ostaje kardinal Mauro Piacenza, a Phillip Ozores potvrđen je kao generalni tajnik.