Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključena Prva sinoda Beogradske nadbiskupije

Beograd (IKA)

Šestogodišnji hod Beogradske nadbiskupije na putu Prve sinode službeno je zaključen u subotu 24. listopada svečanom misom u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta, preč. Mirka Štefkovića, generalnog tajnika MBK-a, koji je ujedno izaslanik subotičkih biskupa, izaslanika srijemskog biskupa Đure Gašparovića i vladike Eparhije Sv. Nikolaja iz Ruskog Krstura ‒ preč. Joze Duspare i preč. Vladislava Varge ‒ generalnog vikara Zrenjaninske biskupije vlč. Roberta Paščika, direktora Caritasa Srbije preč. Ivice Damjanovića, vlč. Ivice Radaka, koji je voditelj Međubiskupijskog suda u Novom Sadu i predsjednik Pravne komisije Prve sinode Beogradske nadbiskupije, kao i svećenika iz cijele Srbije.

Na svečanom euharistijskom slavlju bili su i apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Lucino Suriani, izaslanik srpskog patrijarha Irineja vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja, predstavnici Islamske zajednice u Srbiji kao i predstavnik Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama Gavrilo Grban.

Na početku euharistijskog slavlja vlč. Mihael Sokol, član Generalnog tajništva Sinode, župnik katedralne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i nadbiskupov tajnik, pozdravljajući nazočne i govoreći o samoj Sinodi kao i o njenoj završnici, istaknuo je da je „Sinoda poučila da nikako ne pomažu beskorisna ogovaranja, glasine, površno zaključivanje ili predrasude. Ona nas je naučila hrabrosti za govor, ali i tome kako toj hrabrosti za govor treba odgovarati poniznost slušanja“. Podsjetio je na zadatak Sinode koja je „znak Crkve koja doista sluša, koja dopušta da joj instance onih koje susreće postavljaju pitanja, i koja nema uvijek spreman, unaprijed pripremljeni odgovor“.

U homiliji nadbiskup je, usporedivši sliku iz Evanđelja, prizor učenika pokraj Genezaretskog jezera, koji su, iako je bilo jutro osjećali umor jer nisu iskusili „zoru novoga dana, zoru iščekivanja, zoru sunčanog dana prožetog nadom“, sa slikom univerzalne ljudske stvarnosti, rekao „da smo mi, to jest naša partikularna Crkva nakon ponovnog rađanja godine 1924. prolazili ponajprije strašan Drugi svjetski rat, zatim vrijeme teških poslijeratnih događanja, uspostavu komunizma, potom transformaciju naše šire društvene zajednice, tolike turbulencije devedesetih godina 20. stoljeća, sa strašnim bombardiranjem te izvanrednim stanjem na početku 21. stoljeća“. Ali i pored tolikih nedaća i nemilih događaja, kao pred apostolima u Evanđelju ‒ sasvim neočekivano pojavljuje se On, „Gospodar vremena, Onaj koji je Put, Istina i Život“.

Nadbiskup je istakao poruku koja je u ta davna vremena od Njega došla apostolima, a danas dolazi i ljudima ovoga vremena: „Isplovite na pučinu! Bacite mreže za lov!“ Ljudi su pokolebani u ovom današnjem svijetu kad se sve stavlja pred čovjeka, daje mu se na raspolaganje, ali on bi se trebao obratiti i biti poslušan Božjoj riječi; ljudsko srce se ne bi trebalo dvoumiti na Njegove riječi, nego po njima djelovati, onako kako je i apostol Petar bio poslušan Božjoj riječi kada je, kako poručuje Evanđelje, doživio obraćenje i izrekao: „Ali na Tvoju riječ, Učitelju, bacit ću mreže“. Takvo obraćenje potrebno je i ovoj zajednici, ovdje i sada, poručio je mons. Hočevar.

Zaključivši homiliju riječima „Slavili smo, dakle, Sinodu da ne bismo zaludu bacali mreže naših djelatnosti! Da ne bismo postupali samo po zamisli naših subjektivnih, individualističkih i sebičnih programa! Sinoda nas je pozvala da budemo nutarnje slobodni i potpuno predani vjetru Duha Svetoga i dinamici Božje milosti! Da bismo tako stvarno postali ’Božja obitelj’!“

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja obratio se apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Luciano Suriani, poručivši da jedan dio puta jestpriveden kraju, dio koji je imao za cilj dovesti do ponovnog otkrivanja punoće Istine, „Istine koja je Isus Krist“, ali da sada počinje „novi hod, zajedno s Isusom, Putem i Istinom. Od Proslave ‒ sad na djela! Svi ste pozvani pretvoriti u život ono što ste duboko promislili razmišljanjem i molitvom, i to ćete učiniti u Crkvi, s Crkvom i za Crkvu“.

Pozdrav i nekoliko riječi o samoj Sinodi uputio je i predsjednik MBK-a sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, kako u svoje tako i uime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. Istaknuo je da je prigodno slaviti završetak sinodskog procesa svečanim euharistijskim slavljem, jer „od prvih stoljeća Euharistija, grčki eucharistein, znači zahvaljivati Bogu s radošću“. Podsjetio je da prvenstveno trebaju biti zahvalni Nebeskom Ocu, „jer nam je po krštenju dao tu mogućnost da postanemo dijelovi Kristova Tijela, da budemo jedna zajednica na više od 50.000 km2, a da svi zajedno težimo istom cilju“. Zazvao je Božji blagoslov u ovom trenutku i poželio „obilje snage, duboku vjeru, jaku nadu, savršenu milost, da stignete do tog cilja koji je Bog zamislio za vas i za ovu mjesnu Crkvu“.

Nakon misnog slavlja sudionici Sinode imali su prigodu čuti neke od najvažnijih zaključaka i primiti njihove sažetke, a najavljeno je da će dokument sa sveobuhvatnim zaključcima Prve sinode Beogradske nadbiskupije biti objavljen početkom iduće godine. Sažetke Prve sinode Beogradske nadbiskupije sudionicima Sinode svečano je uručio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na kraju događaja okupljeni su primili blagoslov i čuli pozdravne riječi izaslanika srpskog patrijarha Irineja, vladike Stefana Šarića, vikarnog episkopa patrijarha Irineja, objavljeno je na službenoj stranici Beogradske nadbiskupije.