Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hočevar proslavio zlatnu misu u Škocjanu

Škocjan (IKA)

Umirovljeni beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar proslavio je u nedjelju 9. srpnja u rodnoj Župi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Škocjanu u Sloveniji 50 godina svećeništva i 60 godina redovništva pod geslom „Velik je Gospodin i hvale vrijedan“, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije. 

Suslavili su predsjednik Slovenske biskupske konferencije i novomeški biskup Andrej Saje, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda beogradski nadbiskup Ladislav Német, SVD, još sedmorica (nad)biskupa iz Slovenije i Hrvatske i više od četrdeset svećenika, a posluživala su dva đakona.

Svečanom slavlju je prisustvovao episkop jegarski Nektarije uime srpskog  patrijarha Porfirija, načelnik Općine Škocjan Jože Kapler sa svojim suradnicima, kao i predstavnici državne vlasti i ambasada iz Republike Srbije. Svečanost je okupila mnogobrojne vjernike iz svečareve rodne župe, njegovu rodbinu i prijatelje iz drugih dijelova Slovenije, kao i hodočasnike iz Hrvatske i Srbije. Misno slavlje animirao je zbor župe Škocjan i mješoviti zbor Ars vocalis iz Beograda na čelu s dirigentom Miroslavom Arbanovskim i orguljašem Andrejem Ivanovićem, a solo dionice je izvodio operni pjevač Zdravko Perger.

Na početku svečanog misnog slavlja pozdrav zlatomisniku uputio je tajnik Župnog pastoralnog vijeća Martin Strašek i načelnik Općine Škocjan Kapler. Oni su u pozdravnom govoru izrazili veliku sreću što je umirovljeni nadbiskup baš iz te župe i općine te što je uvijek bio povezan s ljudima koji ovdje žive, a to pokazuje i slavlje na kojem su se okupili. Načelnik Kapler je ukratko predstavio životopis umirovljenog nadbiskupa.

Poslije naviještene Riječi Božje na slovenskom i hrvatskom jeziku, propovijed je održao ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore. Nadbiskup Zore je čestitao svečaru te naglasio da je to prilika da svi zahvalimo Bogu na daru duhovnog poziva na koji poziva neke ljude da mu služe i da ga navještaju. Propovjednik je ukratko predstavio zlatomisnikov život, posebno poteškoće na koje je nailazio kao dijete, istakavši da je rođen u Jelendolu od majke Terezije i oca Jože, kojeg nije ni upoznao, jer je pred njegovo rođenje u Drugom svjetskom ratu nasilno odveden i nikad se nije vratio, te da je ljubav njegove majke bila vrlo velika prema djeci. Nadbiskup Zore je istakao da zlatomisnik u knjizi „Predeli verovanja“ piše o majci, koja je kada nisu imali kruha, imala puno ljubav i prisutnosti koja je rješavala sve probleme. Upravo je ta ljubav, koju je zlatomisnik iskusio od malena, pomogla da još bolje spozna Božju ljubav posvjedočenu riječima

„Ne živi čovjek samo od kruha, nego od svake Riječi koja izlazi iz Božjih usta“, rekao je nadbiskup Zore, dodavši da je upravo „sad trenutak da zahvalimo zlatomisnikovoj majci, braći i sestrama“. Nastavivši govoriti o duhovnom pozivu zlatomisnika, koji se ostvario ulaskom u salezijance, svećeničkim ređenjem, biskupskim ređenjem te kroz razne službe i dužnosti koje je obnašao s radošću i ljubavlju, dodao je da je zato i izabrao svoje biskupsko geslo „Služite Gospodinu u veselju“.

Nadbiskup je istakao da je mons. Hočevar čovjek oduševljen Bogom i Riječju Njegovom koji neumorno služi kao svećenik 50 godina, a koji je kao nadbiskup 21 godinu vodio Beogradsku nadbiskupiju. Zahvalivši zlatomisniku na ustrajnosti u ljubavi, nadbiskup Zore je zaključio da je umirovljeni nadbiskup Hočevar, došavši u Beogradsku nadbiskupiju, imao samo jedan program koji je bio oslikan u tome da treba ljubiti svakog čovjeka u cijeloj Nadbiskupiji, govoriti kako je Bog u svakom čovjeku, sijati Božju Riječ i boriti se za jedinstvo svih ljudi.

Na kraju mise čestitku je uputio nadbiskup Nemet, poželivši zlatomisnku dobro zdravlje i još puno godina služenja Crkvi Božjoj, naglasivši kako je puno učinio još kao provincijal, a poslije kao nadbiskup za Crkvu u Srbiji. Nadbiskup Nemet je istaknuo kako je zlatomisnik bio sijač mira, zajedništva i jedinstva u teškom periodu povijesti. „Svojom ljubaznošću i  blizinom svim ljudima puno si posijao dobrog sjemenja i nadamo se da će to posijano rasti dalje“, rekao je nadbiskup Nemet i zaključio preporukom da i dalje moli za Beogradsku nadbiskupiju, poželivši zlatomisniku mnoga ljeta.

Čestitku je uputio biskup Saje, poželivši dobro zdravlje zlatomisniku, a čestitao je i episkop Nektarije, naglasivši kako Beograđani i stanovnici Srbije uvelike cijene i poštuju zlatomisnika zbog svega što je učinio kao nadbiskup, a napose zbog neumornog zagovaranja mira, zajedništva i jedinstva kršćana i svih ljudi. Čestitke je uputio i župnik domaćin vlč. Anton Dular, poželivši sve najbolje zlatomisniku i pozvavši sve na agape nakon mise.

Na kraju svečanog slavlja umirovljeni nadbiskup Hočevar je izrazio zahvale, rekavši kako ne želi poimence nikoga nabrajati nego su svi uključeni u zahvalu. „Rođen sam za zajedništvo kršćana, pomirenje i za poticanje povjerenja“, rekao je na kraju zahvale zlatomisnik te zaključio da samo optimizmom, radosno i s ljubavlju možemo stvarati bolji svijet. Nakon svečanog euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno uz zajednički ručak u Osnovnoj školi Frana Metelka u Škocjanu, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.