Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključno hodočašće uoči blagdana sv. Leopolda u Zakučcu

Zakučac (IKA)

Zaključno hodočašće prije proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u svetištu Splitsko-makarske nadbiskupije u Zakučcu, u ponedjeljak 8. svibnja 2023. predvodio je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Tumačeći događaj iz Djela apostolskih kada su Pavao i Barnaba u likaonskom gradu Listri ozdravili čovjeka hromog od majčine utrobe te su ih zbog toga proglasili grčkim božanstvima Zeusom i Hermesom, nadbiskup je naglasio da se i sv. Leopold našao u svom životu u sličnoj situaciji.

Kroz njegovu ispovjedaonicu prošle su rijeke ljudi. Leopold je tolikima pomogao da su ga ljudi već za života držali za sveca i čudotvorca. Ipak, ostao je ponizan i skroman redovnik sve pripisujući milosrđu Božjem koje djeluje kroz njegovo svećeništvo. K tomu, kao što su se apostoli sklonili u likaonske gradove Listru i Derbu pred progonima koje su trpjeli zbog naviještanja istine evanđelja, ni sv. Leopold se nije bojao prihvatiti mučeništvo i progone zbog istine. Nije se odrekao svog naroda ni državljanstva i zbog toga je morao u progonstvo. Usprkos tomu, ali i brojnim zdravstvenim teškoćama koje su ga progonile, ostao je nepokolebljiv u svojoj vjernosti Bogu i čovjeku – rekao je nadbiskup.

Tom prigodom, mons. Barišić blagoslovio je ispovjedaonicu koja je u tvrdoj klisuri Mosora isklesana pored unutarnje kapelice, da bi podsjećala na onu padovansku, u kojoj je sv. Leopold proveo 40 godina života.

Premda nas stijena podsjeća na tvrdoću i hladnoću, ova je ispovjedaonica oteta od kamena da bi svjedočila o toplini i susretljivosti Božjeg milosrđa i ljubavi koja nas je ugledala u sv. Leopoldu – istaknuo je nadbiskup Barišić.

Misu su suslavili gvardijan franjevačkog samostana na Skalicama u Omišu fra Frano Doljanin i župnika župe Priko-Omiš i čuvar Svetišta don Emanuel Petrov. Posluživao je đakon don Renato Pudar, nadbiskupov tajnik.

U utorak 9. svibnja u Svetištu sv. Leopolda počinje trodnevnica uoči blagdan. U 17:30 počinje priprava i mogućnost za slavlje ispovijedi, a potom će biti slavljena misa koju će predslaviti poljički dekan preč. Špiro Čikeš, s nakanom za hrvatski narod.

U srijedu 10. svibnja misu će predslaviti sudac crkvenog interdijecezanskog suda u Splitu don Ante Rako, s nakanom za djecu i mlade.

U četvrtak 11. svibnja misu će predslaviti fra Domagoj Runje, s KBF-a u Splitu, s nakanom za zdravlje.

Na sam blagdan sv. Leopolda, u petak 12. svibnja, u 8 sati će misu predslaviti don Emanuel Petrov, s nakanom za dobročinitelje Svetišta, a u 18 sati svečanu misu s blagoslovom kipa sv. Leopolda i procesijom predslavit će umirovljeni vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.