Budi dio naše mreže
Izbornik

Zamijenjene kazaljke na satovima sarajevske katedrale

Sarajevo (IKA)

Nakon što je u veljači zbog vjetra pala jedna od kazaljki sa sata koji se nalazi na desnom zvoniku prvostolnice Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, u srijedu 22. svibnja, zamijenjene su sve kazaljke, objavljeno je na portalu Nedjelja.

Na novim kazaljkama radila je tvrtka Grgurin iz Kaštel Gomilice u Hrvatskoj koja je specijalizirana za urarske radove na zvonicima i crkvama. Kazaljke je postavio radnik Božo Benić, a radovi su trajali nešto više od sat vremena.

Prema riječima ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimira Pranjića sve su se kazaljke morale zamijeniti radi sigurnosti građana te njihove dotrajalosti. „Nakon što je pala jedna, primijećena je korozija i na ostalim kazaljkama. Zato su sve morale biti uklonjene i postavljene su nove“, rekao je preč. Pranjić.

Troškove zamijene kazaljki snosili su Grad Sarajevo i Vrhbosanska nadbiskupija.

Podsjetimo, zbog jakog vjetra, 23. veljače, kazaljka koja pokazuje minute s desnog zvonika pala je na tlo, no na sreću nitko nije bio ozlijeđen.

Gradnja katedrale u Sarajevu počela je 1884., a radovi su završeni 9. studenoga 1887. Posvećena je nakon završetka unutarnjih radova i umjetničkog opremanja, 14. rujna 1889. Prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler (1843. – 1918.) najzaslužniji je za njezino podizanje, a njegov najbliži suradnik bio je arhitekt Josip pl. Vancaš (1859. – 1937.).

Pročelje prvostolnice upečatljivo je s dvama tornjevima od po 43 metra visine.