Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela devetnica uoči blagdana blažene Marije Propetoga

Blato (IKA)

U Blatu na Korčuli, rodnom mjestu blažene Marije Propetog Isusa Petković, u srijedu 30. lipnja započela je devetodnevna duhovna priprava za njezin blagdan.

Ovogodišnja devetnica odvija se, kao i prošle godine, na Plokati, prostoru ispred župne crkve, a voditelj devetnice je don Josip Galić, župnik Župe Presvetog Srca Isusova, Potoci (BiH). Prvi dan bio je dan molitve za vjeru u providnost i ljubav prema radu po uzoru na sv. Josipa.

Uz don Josipa misu je suslavio župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji Robert Jugović.

Don Josip je u propovijedi istaknuo važnost rada u ljudskom životu i čovjekovu sličnost s Bogom upravo po radu. „Što za nas vjernike znači rad? To je jako važna tema. Sam se Bog predstavlja kao onaj koji radi. Početne biblijske knjige su toliko predivne da bismo ih, kao i Evanđelja i Knjigu mudrosti trebali često čitati. Šest je dana Bog stvarao svijet – Bog radi! A čovjeka je stvorio na svoju sliku. Po čemu smo slika Božja? Po Božjim odlikama, a to su: ljubav, dobrota, pravda. Bog je onaj koji radi, a teolozi kažu: Bog je onaj koji se igra. Za Boga je zapravo rad igra. Grijeh prvoga čovjeka odrazio se na rad i na kazne koje su slijedile nakon grijeha: bolest, smrt, izgon iz raja zemaljskoga, gubitak posvetne milosti. Bog spominje rad kao kaznu, što ne znači da rad nije postojao u zemaljskom vrtu. Rad je ondje bio drukčiji – on je ondje čovjeku bio zadovoljstvo i sve što je čovjek radio, rađalo je svojim plodovima. Ne kaže Bog čovjeku da će raditi, obrađivati vrt, jer vrt je simbol čistoće, uspjeha i uređenoga prostora. Vrt je pojam blagostanja u koji Bog stavlja čovjeka. Bog kaže čovjeku da će obrađivati zemlju. Zemlja je širok pojam – ona je nezaštićena, napadaju je divlje zvijeri i bolesti. Ono što radiš, neće uvijek biti onako kako želiš. Radit ćeš, ali to će biti prepuno pitanja: Hoće li usjev uroditi? Hoće li oboljeti? Hoće li ga uništiti tuče? itd. Mi smo slika Božja upravo po radu. Rad nas spašava, njime osiguravamo svoj tjelesni život i život svoje obitelji, čini nas stabilnim osobama. Radi li netko ili ne radi, upućuje na to je li psihički stabilna ili labilna osoba. Nerad, odnosno lijenost koja je suprotnost radu, donosi mnogo zla, mnoge grijehe, vodi nas u svijet opijata, u svijet kocke. Danas nam se i mnogi brakovi ruše i mnoge obitelji imaju silne probleme upravo zato jer jedni nemaju posla, ne mogu ga naći, a ima i onih koji ne žele raditi. Kršćansko geslo je Ora et labora – moli i radi. Budimo slika Božja u ovome svijetu upravo po radu. Bog u svom naumu dolaska u ovaj svijet nije provjerio malog Isusa nijednom farizeju ni saduceju, ni pismoznancima ni svećeničkoj obitelji, nego ga je povjerio radniku, tesaru, svetom Josipu. I Isus je prošao taj zemaljski put rada. Ne budimo samo oni koji će raditi, to nije dobro. Sâm rad ne daje nam smisao života. Raditi treba da sebi i bližnjem činim dobro, to je smisao rada. Neki bi samo radili, a neki samo molili, a neki ne bi ni radili ni molili. Ora et labora je naš put“, rekao je među ostalim don Josip.

Po završetku slavlja i blagoslova s moćnikom s relikvijom blažene Marije Propetoga, moćnik je u procesiji unesen u crkvu i postavljen na blaženičin oltar u župnoj crkvi Svih svetih, gdje su vjernici imali mogućnost za osobnu molitvu. Ove godine blaženičino svetište dobilo je novi moćnik, rad akademskoga kipara Jeronima Tišljara.

Pjevanje su pod vodstvom s. M. Julijane Beretić predvodili ovogodišnji prvopričesnici koji su također predmolili otajstva svete krunice prije slavlja.