Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela Sveta loretska godina

Loreto (IKA)

Obredom otvaranja Svetih vrata u Bazilici Svete kuće u Loretu koji je predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin na svetkovinu Bezgrešnog Začeća BDM u nedjelju 8. prosinca započela je Sveta loretska godina.

Loretska (lauretanska) jubilejska godina slavi se od 8. prosinca 2019. do 10. prosinca 2020., u povodu 100. obljetnice proglašenja Gospe Loretske zaštitnicom zrakoplovaca na temu „Loretski jubilej. Pozvani letjeti visoko“.

Sveta kuća, koju su prema pobožnoj legendi na krilima nosili anđeli i koja je neko vrijeme boravila i na Trsatu, gdje je kasnije podignuto poznato hrvatsko marijansko svetište, nadahnula je vojnike avijatičare iz Prvog svjetskog rata da za svoju zaštitnicu uzmu Blaženu Djevicu iz Loreta. U to se doba naime zrakoplove popularno nazivalo „letećim kućama“. Tako je papa Benedikt XV. 24. ožujka 1920. proglasio Blaženu Djevicu Mariju iz Loreta „glavnom zaštitnicom kod Boga svih zrakoplovaca“. Ovaj se Jubilej stoga obilježava uz stotu obljetnicu toga proglašenja, pojasnio je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije mons. Rino Fisichella na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena Loretska jubilejska godina.

Na početak Svete loretske godine osvrnuo se papa Franjo tijekom nedjeljnog Angelusa. “Moje misli idu i u svetište u Loretu gdje će se danas otvoriti Sveta vrata za Lauretanski jubilej: neka bude bogat milošću za hodočasnike Svete kuće”, rekao je Papa.

Tijekom Svete loretske godine jedina jubilejska crkva na svijetu bit će crkva u Bazilici svetišta u Loretu u kojoj se nalazi Sveta kuća. Međutim, kako bi se istaknulo pastoralnu vrijednost bogoštovnih mjesta civilnog i vojnog zrakoplovstva, mogućnost primanja općeg oprosta proširuje se i na kapele u civilnim i vojnim zračnim lukama na zahtjev mjesnog ordinarija.

Prigodom Loretske jubilejske godine pokrenuta je i mrežna stranica na adresi: https://www.jubilaeumlauretanum.it/, na kojoj se mogu pronaći svi sadržaji i informacije vezane uz Jubilejsku loretsku godinu na tri jezika: engleskom, talijanskom i poljskom.

Ključne riječi:
Sveta loretska godina