Budi dio naše mreže
Izbornik

Započele biblijske večeri u Župi sv. Luke u Josipovcu

Josipovac (IKA/TU)

U Župi sv. Luke evanđelista u Josipovcu 16. rujna 2022. započele su biblijske večeri.

Prve večeri razmatrala su se čitanja nadolazeće 25. nedjelje kroz godinu koja na poseban način progovaraju o socijalnoj pravednosti. Voditelj biblijskih susreta vlč. dr. sc. Ivan Benaković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, ujedno pastoralni suradnik josipovačke župe, prisutne je potaknuo na promišljanje o važnosti istinskog susreta s Bogom u njegovoj svetoj riječi.

„I dok nam je prvo čitanje iz Knjige proroka Amosa donekle i jasno jer prorok kao glas Božji opominje narod zbog velikih socijalnih nepravdi, evanđelje nam nije u potpunosti jasno jer pred nas stavlja mnoga pitanja. Prije svega, to je pitanje načina na koji se Bog odnosi prema ljudima koji su, ruku na srce, uistinu nepošteni u upravljanju materijalnim dobrima. Možda će nam se na prvi pogled učiniti kako Isusova priča, odnosno prispodoba iz evanđelja, ima za cilj pohvaliti nepoštenog upravitelja. Samim time, a to bi tek bila katastrofa, Bog bi bio prikazan kao ‚nepošteni Bog‘. Ipak, činjenica je da evanđelje glavnog subjekta radnje – nepoštenog upravitelja – prikazuje nepoštenim, a potom i čini koje on vrši, ne slažu se s odveć olakotnom tvrdnjom da je evanđelje ove nedjelje pohvala nepoštenju te samim time uzdizanje ruku još ‚nepoštenijem Bogu‘ koji bi to sve s visina blagoslivljao. Smisao će evanđeoskog ulomka biti očito nešto dublji“, rekao je vlč. Benaković.

„Naime, ako se sjećamo evanđelja od prošle nedjelje gdje smo slušali prispodobu o izgubljenom sinu i o tome kako se vraća ocu koji ga ipak prima u kuću te se raduje s njime, te ako nam je logika prošlonedjeljnog Evanđelja jasna, evanđelje ove nedjelje je onda na neki način nastavak te iste priče. A sama činjenica da se sada nalazimo u 16. poglavlju Evanđelja po Luki, a prispodoba o izgubljenom sinu smještena je u prethodnom 15. poglavlju, govori u prilog tezi kako je priča o nepoštenom upravitelju na neki način nastavak prispodobe o izgubljenom čovjeku koji na sve moguće načine iznalazi rješenja da povrati istinski smisao i radost svoga postojanja. Jer koliko god netko obilovao život mu nije u onome što posjeduje, nego u sposobnosti stvaranja nematerijalnog kapitala koji će ga jednom učiniti dionikom neba. Zar ne da i evanđeoski odlomak progovara ustvari o tome kako je uistinu važno biti primljen u vječne šatore?“

Potaknuti tim mislima sudionici prve biblijske večeri mogli su potom i sami iznijeti svoja pitanja te neodumice proizašle iz zajedničkoga čitanja biblijskih tekstova. Kroz otvoreno promišljanje i bratski dijalog susret je potom završen molitvom. Susreti će se nastaviti i dalje i to svakog drugog petka u mjesecu.

Sljedeći susret bit će 30. rujna 2022. u 19 sati.