Budi dio naše mreže
Izbornik

Započele prijave za peti ciklus edukacija Volonterske mreže Ante Gabrić

Zagreb (IKA)

Prijave za peti ciklus edukacija za volontersko iskustvo u Africi, Aziji i Južnoj Americi koje posljednje dvije godine kontinuirano provodi Volonterska mreža Ante Gabrić započele su u petak 26. siječnja i traju do 4. veljače.

Tijekom deset radionica polaznici će detaljno upoznati kulture 11 država u kojima su volonterska mjesta, tamošnji način života, suživot i rad s potrebitim skupinama, kao i važnost zdravstvene zaštite u manje razvijenim zemljama. Tijekom šest susreta, zainteresirani budući volonteri imat će priliku doznati i više o psihološkoj pripremi za to iskustvo te iz prve ruke čuti iskustva volontera koji su privremeno živjeli u zemljama poput Ugande, Benina, Ekvadora i Filipina.

Do sada je kroz četiri ciklusa edukacija prošlo 32 polaznika, a njih 13 odlučilo se volontirati.

„Mi smo se fokusirali na duže volonterske angažmane od minimalno dva mjeseca do godinu dana. Naša vizija je da je potrebna temeljita priprema kako bi na tom volonterskom angažmanu volonteri dobili što više od tog iskustva, ali i da bi misionari, voditelji udruga i institucija, kao i korisnici kojima se pruža podrška i pomoć, dobili što više od naših volontera. Takav angažman je zaista velika životna odluka te smo svjesni da je važno pripremiti se što bolje na kulturni i ekonomski šok, susret sa siromaštvom, ali i sa svojim vlastitim očekivanjima, strahovima, hrabrošću. Sve to trudimo se zaokružiti u jednu cjelinu potpomognutu ignacijevskom duhovnošću, koja je i temelj naše udruge“, istaknula je koordinatorica programa i projekata u Centru Ignacije Ana Hrgovčić.

Svim volonterima, koji se pripremaju za odlazak ili su već u misijama u izvaneuropskim državama spomenuta mreža pruža savjetodavnu, administrativnu, psihološku i duhovnu podršku, od početka edukacija do povratka volontera u Hrvatsku.

„Drago nam je da zainteresirani volonteri imaju povjerenja u nas i da volonteri koji odlaze žele dati dio sebe za druge i radujemo se svakom novom ciklusu naših edukacija, upoznavanju novih i motiviranih pojedinaca s kojima zajedno nastavljamo izgrađivati našu Volontersku mrežu i pomagati potrebitima, baš kao što je to činio i otac Ante Gabrić“, zaključila je Hrgovčić.

Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a prijaviti se može na poveznici. Edukacije će se održavati od 24. veljače do 23. lipnja 2024. tijekom 6 susreta.

Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA) jedan je od programa Centra za duhovnost i kulturu Ignacije, koji se temelji na edukacijama i slanju osoba na volontersko iskustvo u Afriku, Aziju i Južnu Ameriku. Program prati cjelokupni proces zaprimanja prijava, organiziranja puta, edukacije i formacije volontera te pruža podršku volonterima za vrijeme volontiranja u odabranoj državi i zajednici.