Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeli susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije

Nova Gradiška (IKA)

Jesenski regionalni, arhiđakonatski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije započeli su u petak, 17. studenog 2023., u Novoj Gradiški gdje su se okupili svećenici iz župa Posavskog arhiđakonata, izvijestila je Požeška biskupija.

Susreti su posvećeni Apostolskoj pobudnici pape Franje Laudate Deum i dokumentu Dikasterija za laike, obitelj i život „Katekumenski itinerari za bračni život“.

Program je započeo molitvom Trećeg časa, nakon kojeg je arhiđakon Mario Sanić pozdravio požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i okupljene svećenike, napose one koji su minulog ljeta došli na službu u župe Posavskog arhiđakonata te je predstavio raspored rada. Istaknuo je kako ti susreti očituju svećeničko zajedništvo i promiču smjernice za svećeničko pastoralno djelovanje.

Biskup je zahvalio arhiđakonu Saniću na pozdravu, spomenuvši kako se susret odvija nakon završetka 16. Opće redovite skupštine Biskupske sinode u Rimu, koja je podsjetila da Crkva nije pojedinac, nego „mi“, zajedništvo hoda što ga okuplja Isus Krist snagom svoga Duha, a svećenici su mu suradnici i služitelji. Naglasio je kako je Crkva stvarnost vjere, različita od društvenih organizacija, što napose trebaju očitovati svećenici svojim odnosom prema nasljedniku sv. Petra, biskupima, međusobno i prema drugim vjernicima. Spomenuo je kako je završilo jesensko plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, te je svećenički skup Požeške biskupije na svoj način povezan s njime.

Još je podsjetio kako se susret svećenika Požeške biskupije događa u okolnostima rata u Ukrajini, Izraelu, Palestini i u drugim dijelovima svijeta, te potaknuo okupljene da ne budu žrtve navedenih događanja kroz prepričavanje zla koje se događa na svjetovni način, nego da navedenim događajima pristupaju evanđeoski. Rekao je da sv. Pavao u kratkom čitanju Trećeg časa iz Poslanice sv. Pavla Rimljanima uvjerava kako se zlo na najbolji način svladava nastojanjem oko dobra, te da je to model i za svećenički međusobni odnos.

Dodao je kako pored toga, čitanja na završetku liturgijske godine govoreći o strahotama koje imaju zahvatiti svijet, podsjećaju da je svijet prolazan, nije konačan, nego ide prema svojoj dovršenosti. Ona neće biti plod ljudskog zla djelovanja, niti prirodnih katastrofa, nego ostvarenje Sina Čovječjega o njegovu drugom, slavnom dolasku.

Biskup je rekao okupljenima kako ih taj svećenički susret želi obnoviti u svijesti da nisu izgubljeni dio svijeta kad vjeruju Isusu Kristu i opredjeljenjem vjere nastoje drugima svjedočiti i naviještati dovršenje svijeta u njegovu drugom dolasku. Zahvalio je svećenicima za sve što nastoje činiti u svom redovitom poslanju, potaknuvši ih da se nikada ne pretvore u svojevrsne privatnike, očitujući se gospodarima vjere Božjeg naroda, nego da budu ponizni radnici u vinogradu Gospodnjem, kako je to za sebe kazao papa Benedikt XVI.

Zatim je gornjolipovački župnik Ivan Certić predstavio svećenicima Apostolsku pobudnicu Laudate Deum, a zapoljski župnik i novogradiški dekan Mladen Štivin dokument „Katekumenski itinerari za bračni život“. Nakon toga razvila se  rasprava o pastoralnim pitanjima koja su navedeni dokumenti pokrenuli. Mons. Antun Škvorčević je zahvalio svećenicima na njihovu izlaganju i osvrnuo se na pojedina aktualna pastoralna i upravna pitanja. Podsjetio je kako je na jesenskoj sjednici Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije zaključeno da je potrebno na temelju dokumenta o katekumenskim itinerarima u pripravi mladenaca za ženidbu, oblikovati plan i program koji će započeti daljnjom pripravom, nastaviti bližom pripravom, završiti neposrednom pripravom, a poslije vjenčanja uključiti praćenje bračnih parova u prvim godinama braka. Naglasio je važnost priprave za brak u župnoj zajednici, gdje će se mladenci obnoviti u vjeri, susresti se sa svjedočanstvom o braku življenom kao sakramentalnu stvarnost po susretu s članovima župnih obiteljskih zajednica. Najavio je da će i ove godine početkom došašća biti organizirani susreti pastoralnih vijeća na arhiđakonatskoj razini, napose za karitativne skupine. Potom je u raspravi dotaknuto više pitanja i poteškoća s kojima se svećenici susreću u pastoralnom djelovanju. Susret je završio molitvom u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i objedom.

Idućih dana održat će se regionalni susreti svećenika Požeške biskupije u župama Slavonsko-podravskog arhiđakonata, Zapadno-slavonskog arhiđakonata i Katedralnog arhiđakonata, izvijestila je Požeška biskupija.