Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeli Velikogospojinski dani

Brodsko Vinogorje (IKA)

Velikogospojinski dani započeli su u župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu u utorak 6. kolovoza na blagdan Preobraženja Gospodinova.

Na vanjskom oltaru u parku ispred župne crkve misno slavlje uz domaćeg župnika Krunoslava Karasa predvodio je župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji Robert Jugović. Uz dvjestotinjak njegovih vjernika na misni su sudjelovali i brojni vjernici domaće župe i ostalih župa iz grada. Slavlje je animirao mješoviti župni zbor iz Županje predvođen prof. Anom Zlatunić.

Promišljajući o Evanđelju toga dana, u homiliji je župnik Karas istaknuo nekoliko poruka koje se mogu iščitati iz Isusova preobraženja: „da smo kao kršćani pozvani poput Isusa osvajati ljude svojom pojavom, prisutnošću, jednostavnošću; da radimo na svom preobraženju kako bismo time plijenili druge i budili u njima želju za preobraženjem; da nas Isus uči da je konačno preobraženje u uskrsnuću; te da do njega dolazimo molitvom, duhovnim životom, prihvaćenjem Božje volje“. Zaključivši kako je misa vrhunac – kruna svake molitve u kojoj se događa preobrazba na kraju je poručio: „Isus svoje preobraženje, svoju slavu ne nameće, nego nam ga nudi. Na nama je da ga vjerno slijedimo, a On će nas postupno preobražavati i činiti sebi sličnima te ćemo i mi moći čuti Božje riječi koje je rekao za Isusa ‘Ovo je sin moj ljubljeni u njemu mi sva milina, slušajte ga’“. Posebno je na kraju zahvalio svojim bivšim župljanima iz Županje što su u velikom broju hodočastili Gospi Vinogorskoj. Pozvao je da se i poslije mise poklone njezinom kipu u crkvi i prikažu joj svoje molitvene nakane.

Velikogospojinski dani nastavljaju se sve do 14. kolovoza, a svakoga će dana misna slavlja započinjati u 19 sati.