Budi dio naše mreže
Izbornik

Započinje nova kampanja "40 dana za život", u 35 hrvatskih gradova moli se za spas nerođene djece

Zagreb (IKA)

Točno u ponoć u Hrvatskoj počinje nova, 13. molitvena kampanja '40 dana za život' u kojoj se moli za spas nerođene djece. U svijetu se moli u 507 gradova, a u našoj zemlji u 35, u Splitu i Zagrebu na dva mjesta, a u glavnome gradu i 24 sata ispred bolnice u Vinogradskoj. Riječ je o međunarodnoj i ekumenskoj inicijativi.

“Mi smo istinski feministi jer želimo spasiti nerođeno dijete, njegovu majku i oca, i sve mame nam kažu: ‘Nisam požalila što sam rodila'”. Poruka je to pokretača inicijative u Hrvatskoj Ante Čaljkušića, predsjednika krovne organizacijske Udruge ‘Hrvatska za život’ koju je uputio u utorak 25. veljače gostujući na HKR-u u emisiji “Argumenti” u povodu početka nove kampanje ’40 dana za život’ koja traje od Čiste srijede, 26. veljače, do 5. travnja.

Sugovornice su bile i Dijana Brozović, voditeljica njihovog Tima za trudnice ‘Nisi sama’ i jedna majka koja je izabrala život začetoga djeteta uz njihovu veliku pomoć i svesrdnu duhovnu i materijalnu podršku.

Ove korizme geslo kampanje u Hrvatskoj stavlja naglasak na očeve i uzeto je iz starozavjetne knjige o Jošui: “Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar?” (Jš 1, 8-9)

Ante Čaljkušić i urednica emisije Diana Tikvić

Čaljkušić je protumačio da time žele staviti naglasak na ulogu muškarca, oca u obitelji, jer “znamo da 50 posto pobačaja u Hrvatskoj ne bi bilo da je otac djeteta prihvatio odgovornost i stao uz svoje dijete i majku svoga djeteta”. “To znači da se mi nalazimo u velikoj krizi muževnosti. Današnja muževnost je pod velikim upitnikom jer vidimo kako se upravo način života snažnog muškarca, katoličkog muškarca, udaljio od onoga na što Isus poziva”, poručio je.

Kroz ovu će kampanju stoga dati naglasak na novome programu svoje krovne Udruge ‘Hrvatska za život’ koji se zove ‘Iscjeljenje očeva srca’. Muškarci će progovoriti javno i posvjedočiti kako pobačaj ostavlja rane i kod očeva, najavio je. “Naše geslo podsjeća koliko smo mi muškarci zapravo svjesni one svoje snage koju imamo kao očevi i kao muževi o svome poslanju koje zahtijeva veliku hrabrost, mudrost, poniznost i razboritost”, poručuje Čaljkušić.

U našoj zemlji kroz 12 kampanja koje su krenule u korizmi 2014. spasili su tri školska razreda, oko 60-ero djece, a kroz sve te godine i više od stotinu. No, u Inicijativi ne znaju koliko je točno spašeno dječjih života, budući da iz bolnica doznaju kako se smanjuje broj pobačaja, pogotovo vidno za vrijeme molitvenih kampanja mnogi odustaju, a i po službenim državnim statistikama broj djece se povećava.

‘Tim za trudnice’ dojave zaprima putem kontakt broja 091 724 10 44.

Tako je bilo i s jednom majkom koja je posvjedočila za HKR. Chiara je rodila maloga Aldu Luku koji danas ima pet mjeseci, a bila je napuštena od muža, u vrlo teškoj situaciji i prepuštena sama sebi bez ičije pomoći, uz kćer s posebnim potrebama. “Muž me ostavio trudnu. U biti, meni je prijateljica preporučila Udrugu i tako sam došla do Dijane. Upoznali smo se i stvarno mi je jako puno pomogla i financijski i razgovorom. Bez njih moga malog anđela sad ne bi bilo tu.” Na upit ‘jeste li sretni’, odgovorila je: “Naravno. Da. Sad ne bih mogla zamisliti život bez njega.”

 

Tim za trudnice nosi naziv “Nisi sama” jer im je cilj biti uistinu uz majke u svim njihovim životnim situacijama; kad im je teško, kad im je bolno, ali i kada su sretni trenuci, primjerice kada slave rođendane svoje djece, rekla je Brozović, voditeljica Tima. Trude se pomoći majkama na načine koji su njima najprikladniji u takvoj teškoj situaciji, a najčešće odlučuju na pobačaj iz dva razloga, upozorava. “Ostavljene su same i nemaju apsolutno nikoga pored sebe; od svojih najbližih, od svojih najdražih osoba do onih koji su im dalje. Svi ih ostavljaju. Prekidaju se prijateljstva. Ograđuju se čak i obitelji tako da stvarno ostaju same.” Drugi razlog odluke za pobačaj je financijske naravi. “To su dva razloga u kojima se mi trudimo dati im najveću podršku, biti uz njih kada im je potrebno i s druge strane financijski ako su u teškim materijalnim okolnostima.”

Labin i Samobor su novi gradovi koji su im se priključili u 2020. godini. Čitav popis gradova članova ove inicijative i preciznija satnica moljenja može se pronaći na njihovim mrežnim stranicama i na društvenim mrežama.

Velika je novost da će prvi put otkako postoji Inicijativa ’40 dana za život’ u Hrvatskoj moliti apsolutno na svim mjestima, jedan put u tjednu, gdje se još sve vrše pobačaji, a ostali su nepokriveni Ogulin, Pakrac i nekoliko drugih lokacija u gradu Zagrebu u kojem već duže djeluje njihovo savjetovalište za trudnice, a do kraja godine planiraju otvoriti druga dva u Splitu i negdje u Slavoniji. Važno je biti prisutan i svjedočiti, poručuju, jer mnogi nam govore: “Da ste barem bili tu kada smo se mi odlučili na pobačaj.”

Inicijativa ’40 dana za život’ pokrenula je i svoj časopis ‘Pohod’ i slat će ga u bolnice, na odjele pedijatrije i ginekologije te političarima, odgovornima u Hrvatskom saboru, kao i sucima, odvjetnicima i zakonodavcima. Uskoro pokreću i svoj virtualni ured, web savjetovalište, pa će svima biti brže i lakše dostupni.