Budi dio naše mreže
Izbornik

„Zaštita djece i maloljetnika“ tema susreta trajne formacije svećenika

Zagreb (IKA )

Drugi susret trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije, formativnog procesa koji obuhvaća svećenike do deset godina od svećeničkog ređenja, o temi „Zaštita djece i maloljetnika – što možemo učiniti? Aktualnost teme, prevencija, prepoznavanje znakova zlostavljanja i pomoć žrtvama!” održan je u ponedjeljak 5. studenoga u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

Nakon molitve Srednjeg časa kojom je susret i započeo, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozdravio je predavače, stručnjake iz područja zaštite maloljetnika i prevencije seksualnog zlostavljanja, dr. vlč. Josipa Bošnjakovića, poslijedoktoranda na Odjelu za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, i Marinu Šijaković, dipl. theol., vjeroučiteljicu i stručnu suradnicu u trajnoj formaciji svećenika o pitanju zaštite djece u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Kardinal Bozanić istaknuo je važnost i aktualnost teme susreta za život Crkve te napomenuo da je samo jedan slučaj pedofilije strašno zlo, jer obilježava žrtvu za čitav život. Nadbiskup je naglasio da je za Crkvu seksualno zlostavljanje maloljetnika sa strane crkvenih službenika strašno zlo jer njezini službenici, pozvani na služenje, takvim zločinima zloupotrebljavaju položaj povjerenja koji obilježava njihovo poslanje. Pozdravnu riječ zaključio je, podsjetivši da Katolička Crkva, naročito od zakonskih mjera pape Benedikta XVI. i pape Franje, drži se principa nulte tolerancije prema seksualnom zlostavljanju u svojim redovima.

Prvo predavanje „Zaštita djece i maloljetnika – što možemo učiniti?” održao je dr. Bošnjaković, osvrnuvši se najprije na povijesni kontekst aktualizacije pitanja zaštite djece i maloljetnika u okviru Katoličke Crkve kao odgovor na slučajeve seksualnog zlostavljanja. Dr. Bošnjaković iznio je kratki pregled što se u Katoličkoj Crkvi učinilo posljednjih godina u vidu suočavanja sa slučajevima seksualnog zlostavljanja. U tom vidu istaknuo je važnost Rimske deklaracije iz listopada 2017. s ciljem zaštite dostojanstva djece u digitalnom svijetu, koja je nastala kao plod znanstvenog simpozija na Papinskom sveučilištu Gregoriana, ali i drugih stručnih susreta koji su se održali u Italiji, Njemačkoj i Luksemburgu. Dr. Bošnjaković naglasio je da kad se govori o borbi protiv seksualnog zlostavljanja središnje mjesto uvijek zauzima briga za žrtve, te je iznio raspoloženje i mjere koje treba usvojiti kako bi im se pomoglo.

Dipl. theol. Marina Šijaković održala je drugo predavanje „Djeca i seksualno zlostavljanje“. Šijaković, vjeroučiteljica iz Đakovačko-osječke nadbiskupije prva je predstavnica Crkve u Hrvatskoj koja je završila edukaciju u Centru za zaštitu maloljetnika pri Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu (Centre for Child Protection – CCP). Kao stručnjakinja iz područja zaštite maloljetnika teologinja Šijaković govorila je o mjerama prevencije zlostavljanja, prepoznavanje znakova zlostavljača odnosno zlostavljanja i žrtve. Šijaković je sudionike formacije uvela u drugi dio susreta, u kojem su formirane skupine za rad s ciljem rješavanja postavljenih zadataka. Nakon rada po skupinama, koji se odvio pod mentorstvom teologinje Šijaković, uslijedilo je iznošenje rezultata radova te rasprava u kojoj su sudionici formacije izrazili zadovoljstvo odabirom teme i stručnim pristupom predavača.

Na završetku susreta kardinal Bozanić zahvalio je predavačima na dragocjenom doprinosu u vidu podizanja sve veće svijesti važnosti teme borbe protiv seksualnog zlostavljanja i brige za djecu i maloljetne u Crkvi.

Idući susret trajne formacije svećenika je duhovna obnova za svećenike uoči došašća, 26. i 27. studenoga.