Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj u Koraću

Koraće (IKA)

Zavjetna misa, pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“, u čast Gospi Koraćanskoj okupila je u srijedu 15. rujna na blagdan Gospe Žalosne u Župi Uznesenja Blažene Djevice u Koraću u Bosanskoj Posavini 50-ak Koraćana i njihovih prijatelja. Misno slavlje predvodio je vlč. Davor Tomić, upravitelj župa u Šumeću i Kaniži.

Uz župnika fra Ivana Marića, derventskog dekana, suslavili su i slavonskobrodski župnik vlč. Mato Matasović te grkokatolički  župnik u Derventi vlč. Franjo Sitnik.

„Isus nam je dao Mariju za majku, a majčinska ljubav nema granica. Ona nas neprestano poziva na promjenu života, pokazuje da naš ljudski život ima smisla, ona nas usmjerava svome Sinu Isusu kako bi išli ispravnim putem. Po Mariji nam Bog pokazuje kako nijedno naše djelo neće biti uzaludno“, rekao je, između ostaloga, u homiliji vlč. Tomić i potkrijepio to nekim životnim iskustvima.

Svjestan što su sve Koraćani propatili u vrijeme i poslije Domovinskog rata kada su ostali bez svojih domova, a neki i svojih bližnjih, vlč. Davor je podsjetio kako je i Gospa u svojim patnjama bila žalosna, ali je tu patnju nadvladala i oslonjena na Gospodina s vjerom u njegovu providnost nastavila živjeti.

„Gospa žalosna nam govori da svoje patnje, boli, trebamo prihvatiti, nikoga ne osuđivati, ne odustajati, moliti, biti vjeran Bogu i svome poslanju i onda ćemo uz Božju pomoć moći ići dalje“, poručio je na kraju vlč. Tomić.

Nakon molitve lauretanskih litanija, koje je predvodio vlč. Tomić,  zajedno su molili zavjetnu molitvu Gospi Koraćanskoj, koju im je tom prigodom sa slikom Gospe Koraćanske darivao župnik fra Ivan. Druženje su nastavili uz večeru u prostorijama župe, koju im je priredila Dragica Mrkalj, za čijega je supruga Ivana, poginulog branitelja služena ta misa.