Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetno hodočašće đakovačkog Sjemeništa i KBF-a u Dragotin

Dragotin (IKA/TU)

Bogoslovi i poglavari Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu zajedno sa studentima, profesorima i djelatnicima Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, hodočastili su u ponedjeljak, 13. svibnja 2024., u marijansko svetište Dragotin.

Prije polaska, u fakultetskoj kapeli Marije Majke Crkve okupljenim hodočasnicima duhovnik Bogoslovnog sjemeništa vlč. Stjepan Matezović održao je molitvu s poticajnim mislima o važnosti poniznosti po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju. Nakon molitve uputili su se prema svetištu gdje je vlč. Matezović predmolio pjevane lauretanske litanije. Nakon toga uslijedila je euharistija koju je predslavio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, a koncelebrirali su poglavari sjemeništa, profesori i svećenici iz kanoničkih kurija.

Homiliju je izrekao v. d. dekana KBF-a u Đakovu izv. prof. dr. Ivica Pažin. „U svijetu imamo muku, strah…povijest nas pritišće, a budućnost je nesigurna. Svakodnevno doživljavamo da se moramo opraštati od planova, nadanja i ljudi. Rastajemo se od mladenačkih snova i životne energije. Priznati da u svijetu imamo muku i strah već je veliki je korak. Strah nas je loših odluka, bolesti, smrti, nesporazuma, da ne ljubimo dovoljno, da nismo ljubljeni i da ne razočaramo druge. No, doći će dan u kojem više nećemo imati muke i straha, dan kada će istina našega života ležati na stolu pred nama bez ikakvih uljepšavanja. Tada će sve biti jasnije – što moramo činiti, a što napustiti. Otkrit ćemo koji je put koji vodi prema ljubavi i dobru“, istaknuo je.

Zatim se osvrnuo na rečenicu „Živimo u vremenu u kojemu se prvi puta može otkriti opći fenomen gubitka nade otkupljenja i iščekivanja milosti!“ Jürgena Habermasa. „Istinsko nutarnje stanje čovjeka stvoreno je tako da se ne može poricati nužnost otkupljenja, no danas čovjek više ne čezne za time i na sve načine pokušava izbrisati Boga iz memorije“, objasnio je.

Osvrnuo se i na ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi 1917. godine i rekao da ona iznova otkrivaju istinu radi koje je Krist došao na svijet. „Ljudima otuđenim od Boga, iznova vratiti u svijest Njega koji živi. ‚Evanđelje po Fatimi‘ sadrži one istine koje su temeljni sadržaj Evanđelja: obraćenje, pokora i molitva. Tako po Mariji koja ne može svoju djecu prepustiti hladnoći zla, progovara onaj koji je pobijedio svijet. Nju je Bog potpuno obuzeo. Sve što je činila i živjela bilo je iz vjere. Ona koja je bila Bogu najbliže, najviše je izgubila. Tako i mi, što smo bliže Bogu, to više moramo izgubiti – najprije moramo pobijediti muku i strah“, zaključio je vlč. Matezović.

Nakon mise uslijedio je zajednički ručak u organizaciji Bogoslovnoga sjemeništa i druženje.