Budi dio naše mreže
Izbornik

Završeni radovi na popločavanju kamenom poda crkve Sv. Marka na Plehanu

Derventa (IKA)

Radovi na popločavanju kamenom poda crkve Sv. Marka na Plehanu kod Dervente u Bosanskoj Posavini, koji su započeli 22. lipnja završeni su u petak, 24. srpnja. Izvodili su ih djelatnici tvrtke Kamenarski centar i klesarstvo iz Samobora, pod nadzorom vlasnika Stipe Lucića, rodom iz Plehana.

Kako su prošle godine njegovi djelatnici uredili cijeli prezbiteriji, kao njegov dar Plehanu, želja mu je bila da i drugi Plehančani sudjeluju u uređenju crkve. Tako je poticao poduzetnike s Plehana te je sve troškove radova na popločavanju crkve financirao također Plehančanin Pavo Zubak, poduzetnik u Zagrebu.

Vidljivo radostan što se unutarnje uređenje plehanske crkve polako približava kraju gvardijan fra Anto Tomas u petak 24. srpnja zahvalio je poduzetniku Zubaku, koji je na temelju odluka Odbora za obnovu franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan, kao član Odbora, prihvatio završiti popločavanje crkve na Plehanu kao svoj dar Plehanu. Zahvalio je također poduzetniku Luciću koji je prije prošle godine kao svoj dar u cijelosti uredio prezbiterij, postavio kameni oltar, ambon, svetohranište, krstionicu.

Unutrašnjost crkve Sv. Marka na Plehanu

Zahvalio je radnicima Lucićeve tvrtke: Mariju Pandureviću, Husi Mahalbašiću, Đorđu Dujkoviću i Mili Ristiću, koji su, kako je rekao, s ponosom i odgovornošću obavljali svoj posao te koordinatoru tima nadzornih inženjera Petru Luši, koji je poslao djelatnike da pregledaju radove.

Radostan na ovaj veliki pothvat Stipo Lucić je u svojoj obnovljenoj vikend kuću na Plehanu u subotu, 25. srpnja organizirao malo slavlje za svoje radnike i prijatelje Plehana. Tom je prigodom zahvalio svojim radnicima na uspješno obavljenom poslu i svom sumještaninu Pavi Zubaku na tom velikom daru.

Bio je to veliki događaj za ovaj opustošeni i ranjeni kraj, koji se zahvaljujući svećenicima i Plehančanima, kako povratnicima tako i onima raseljenim diljem svijeta, doslovno diže iz pepela i želi opet zasjati u svom punom sjaju kako je to bilo i prije ratnih razaranja.